latinica  ћирилица
14/10/2021 |  10:56 ⇒ 10:57 | Аутор: ТАНЈУГ

СЗО формирала нови тим за утврђивање поријекла короне

Свјетска здравствена организација формирала је нову стручну групу за испитивање опасних патогена која је, како сама оцјењује, "посљедња шанса" да се утврди поријекло вируса SARS-CoV-2 и позвала Кину на сарадњу.
Свјетска здравствена организација (фото: Sputnik / Алексей Витвицкий) -
Свјетска здравствена организација (фото: Sputnik / Алексей Витвицкий)

Први случај ковида-19 у људској популацији регистрован је у кинеском граду Вухану 2019. године, а Кина је увијек негирала оптужбе да је вирус проистекао из њених лабораторија и саопштила да посјете званичника СЗО више нису неопходне.

СЗО је именовала 26 чланова Научно-саветодавне групе за поријекло нових патогена међу којима су Марион Копманс, Теа Фишер, Јанг Јунгуи, кинески стручњак који је учествовао у заједничкој истрази у Вухану, преноси Ројтерс.

Представница СЗО Марија ван Керкхое изразила је наду да ће Кина сарађивати са новом мисијом и да је потребно тридесетак студија како би се утврдило како је вирус прешао са животиња на човјека.

Водећи експерт СЗО Мајк Рајан рекао је да је ова нова група посљедња шанса да се утврди поријекло вируса који је “зауставио наш цијели свијет“.

Осим вируса корона, тим ће испитати и поријекло других високоризичних патогена.

– Разумијевање одакле долазе нови патогени кључно је за спречавање будућих избијања – рекао је генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус.

Преходно су др Тедрос и други званичници СЗО рекли су да се “лабораторијска несрећа не може искључити“ као потенцијални извор пандемије.