latinica  ћирилица
14/10/2021 |  10:57 ⇒ 11:13 | Аутор: СРНА

Прослављена слава цркве и општине Сребреница

Данашњи православни празник Покров Пресвете Богородице прославили су истоимени храм и општина Сребреница.
Литија улицама Сребрнице - Фото: СРНА
Литија улицама СребрницеФото: СРНА

Након Свете литургије, литија са више стотина вјерника са црквеним барјацима и иконама прошла је улицама ове варошице.

Након тога је услиједио обред ломљења црквеног славског колача, а затим и славског хљеба општине Сребреница, која слави Покров Пресвете Богородице.

Општински славски хљеб припремили су Срби запослени у локалној управи, чиме су наставили традицију обиљежавања општинске славе.

По завршетку вјерског обреда приређен је културно-умјетнички програм.

Од 1995. до 1999. године Покров Пресвете Богородице званично је прослављан и као крсна слава општине Сребреница.

Након успостављања двоетничке локалне власти у овој општини, 1999. године, Срби запослени у општинској администрацији наставили су традицију и општинску славу обиљежавају у овдашњем храму.

Након богослужења, обред ломљења славских колача, литије и културног програма, приређен је свечани ручак за све присутне.

Црква у Сребреници у рату је оскрнављена, опљачкана и запаљена и након рата дјелимично је обновљена и поново освештана 2003.године, када је обиљежена и стогодишњица њеног постојања. У посљедњих пет година црква је у цијелости обновљена, а у току су припреме за изградњу новог парохијског дома и проширење црквене порте.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић честитао је свештенству и вјерницима данашњи празник и пожелио да се Срби у миру и радости увијек окупљају око овог светог храма и са вјером у Бога прослављају своје празнике.

Покров Пресвете Богородице данас прославља и истоимени манастир у селу Карно у сребреничкој општини.