latinica  ћирилица
14/10/2021 |  11:32 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Кокот: У Српској око 2.500 власница и руководилаца у привредним друштвима

У Републици Српској постоји око 2.500 власница и руководилаца у привредним друштвима, рекла је генерални секретар Привредне коморе Републике Српске Драгана Кокот пред отварање Другог сајма предузетништва, који се одржава у Бијељини.
Драгана Кокот - Фото: СРНА
Драгана КокотФото: СРНА

Кокотова је појаснила да су то подаци из базе финансијских извјештаја и Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге.

- Нажалост, ми не обухватамо ту евиденцију самосталних привредника, којих у Српској има око 20.000 - сигурно је и ту неки проценат жена власница. Жене се у самосталном бизнису одлучују за самостално предузетништво као најједноставнији и најлакши вид пословања, бар у почетним корацима - рекла је Кокотова новинарима.

Кокотова је истакла да су трговина и услуге, туризам и консултантске услуге најчешћи сектори у којима се жене одлучују за самостално пословање, али их има и у ИТ компанијама, предузећима која се баве рјешењима за паметне градове, металској индустрији, у рударској области - геолошким истраживањима.

Она је напоменула да се Сајам предузетништва жена у Републици Српској одржава сваке двије године, док Конференција предузетништва обухвата више едукативних догађаја, међу којима је и панел-дискусија о дигитализацији и иновацији, као тема која се наметнула као битна у пословању.

- Комора подржава привреду у процесима дигиталне трансформације, тако што је основала Центар за дигиталну трансформацију. Кроз различите пројекте пружамо подршку малим и средњим предузећима да оптимизују и унаприједе своје пословање кроз набавку модерне опреме и нових технологија, софтвера за управљање пословним процесима - навела је Кокотова.

Кокотова је истакла да Комора кроз те активности подржава предузетнице, те навела да ће данас на панелу бити предузетнице које су дио тог програма, а говориће о својим искуствима и ономе што им је значајно са аспекта дигитализације и трансформације и иновативних рјешења у пословању.

- На Сајму излаже 31 предузетница, док је за Конференцију пријављено више од 100 учесника - додала је Кокотова.

Слађана Бабић, директор "Блицнета" из Бањалуке, интернет компаније која је дала допринос унапређењу дигиталне трансформације на тржишту БиХ, рекла је да едукују жене о томе како могу да своје пословање унаприједе путем дигиталне трансформације.

- Кроз наше искуство сматрамо да можемо дати свој допринос да предузетнице ријеше своје проблеме и прате свјетске трендове. Овакве конференције доприносе унапређењу процеса трансформације у смислу дизања свијести о потреби таквих дешавања - напоменула је Бабићева.

Она је указала да ИТ компаније имају обавезу да учествују у тој трансформацији и дају допринос ширем привредном сектору.

- Компанија Блицнет је, са својим матичним друштвом М:телом, пионир у развоју паметних рјешења за градове, који су будућност локалних заједница и треба да грађанима олакшају живот - истакла је Бабићева.

Четврта конференција и Други сајам предузетништва у Републици Српској одржавају се данас у Бијељини у организацији Привредне коморе и Министарства привреде и предузетништва Републике Српске, уз подршку Џендер центра Владе Српске и пројекта ФИГАП два.