latinica  ћирилица
14/10/2021 |  11:34 ⇒ 12:25 | Аутор: СРНА

Србија спремна да правосуђу БиХ уступи оптужнице против 26 држављана БиХ

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је да се 26 држављана БиХ налази на оптужницама правосудних органа у Србији због ратних злочина почињених над Србима и да је Србија спремна да те предмете уступи правосудним органима БиХ, које ће "имати прилику да покажу како изгледа њихова правда и да ли ће неко бити и осуђен".
Судија - Фото: илустрација
СудијаФото: илустрација

Вулин је напоменуо да је ова мјера, која у првом реду показује колико је Србији стало до мира, донијета на данашњем састанку предсједника Србије Александра Вучића са носиоцима највиших правосудних функција у Србији и МУП-а.

- Та мејра ће да стави на испит и оне око нас. Ми имамо неких 26 лица која су на нашим оптужницама, држављана БиХ, и ми смо спремни да њихове случајеве уступимо надлежним правосудним органима БиХ. Немојте да је Србија увијек нешто крива, изволите и судите им - рекао је Вулин за ТВ "Пинк".

Он је оцијено да правосуђе БиХ сада има прилику да покаже како изгледа њихова правда и додао да га занима од ових 26 лица, држављана БиХ, колико ће бити осуђено.

- Живим у нади да ће неко бити осуђен. Ево, господо из БиХ, наше правосуђе ће вам уступити све што имамо, предаће вам јурисдикцију над њима. Изволите, завршите то. Ти људи никада неће прећи границу Србије да им ми судимо - рекао је Вулин.

Он је навео да Србија овим показује да поштује јурисдикцију, правосуђе, систем и територијалну цјеловитост БиХ.

- Ево вам прилике, господо из БиХ, верујемо да вам је стало до истине о грађанском рату у БиХ, што ће рећи да ћете судити, ваљда, и неком Хрвату и неком Бошњаку који је чинио злочине над Србима, јер ово су оптужнице за злочине над Србима - рекао је Вулин.

Он је додао да ће правосуђе БиХ сада имати прилику да покаже колико му је стало до мира, истине, правде и помирења.

- Сада ће имати прилику, када од Србије добију оптужнице по којима могу одмах да поступе, да саслушају ратне злочинце да им суде, задрже у притвору, да одлуче о свему и да покажу колико им је стало до мира и истине - нагласио је Вулин.