latinica  ћирилица
14/10/2021 |  11:56 ⇒ 12:24 | Аутор: РТРС

У Српској први пут регулисан саобраћај лаких електричних возила; Возила се разврставају у четири класе

Влада Републике Српске утврдила је на данас одржаној сједници Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске.
Електрични тротинет -
Електрични тротинет

Измјенама и допунама Закона је, први пут у Српској, регулисан саобраћај лаких личних електричних возила као што је електрични тротинет, електрични скејтборд, хаверборд, сегвеј и слична возила. Ова возила се разврставају у четири класе.

Предвиђено је да се прописи из области безбједности саобраћаја којима је уређено кретање пјешака примјењују и на лице које користи лако лично електрично возило класе 1 и класе 3, а њихова максимална конструктивна брзина је до 6 km/h.

Лице које користи лако лично електрично возило класе 1 и класе 3 обавезно је да посједује идентификациону потврду за лако лично електрично возило с којим се креће.

Прописи из области безбједности саобраћаја којима је уређен саобраћај бицикала примјењују се и на лице које користи лако лично електрично возило класе 2 и класе 4, а њихова максимална конструктивна брзина је до 25 km/h.

Лице које користи лако лично електрично возило класе 2 и класе 4 обавезно је да посједује идентификациону потврду за лако лично електрично возило којим се креће, има више од 14 година, посједује потврду о познавању прописа о безбједности саобраћаја на путевима или возачку дозволу којом се доказује право управљања возилом било које категорије и за вријеме вожње носи на глави закопчану заштитну кацигу.

Такође, законом су јасније дефинисане одредбе које се односе на свеобухватне анализе саобраћајних незгода, кретање у раскрсницама с кружним током саобраћаја, насилничка вожња, превоз животиња у кабини возила и др.