latinica  ћирилица
14/10/2021 |  12:06 ⇒ 12:13 | Аутор: РТРС

Осумњичени за напад у Норвешкој недавно прешао на ислам

За синоћњи напад луком и стријелом у норвешком граду Конгсбергу, у којем је убијено пет људи, осумњичен је 37-годишњи становник тог мјеста, који је недавно прешао на ислам. Још двије особе, међу њима и полицајац, рањене су у нападима који су се догодили на различитим локацијама у Конгсбергу, граду удаљеном 68 километара од Осла.
Напад стријелама у Норвешкој (Фото:NewsBeezer) -
Напад стријелама у Норвешкој (Фото:NewsBeezer)

Полиција је већ била забринута због знакова његове радикализације, саопштио је регионални начелник полиције.

Осумњичени је ухапшен и пребачен у притвор у оближњи град Драмен. Норвешки медији су пренијели изјаву његовог адвоката да сарађује са полицијом. Власти у Ослу су саопштиле да разматрају да ли се ради о терористичком нападу.

- Много тога још не знамо. Прерано је говорити било шта о мотивима, али полиција разматра да ли се ради о терористичком акту. Починилац је извршио стравична дјела и разумијем да се многи плаше. Стога је важно нагласити да полиција контролише ситуацију - изјавила је премијерка Норвешке Ерна Солберг.

Шеф полиције Овинд Аес истиче да је осумњичени дјеловао сам.

-  Природно је да се запитамо није ли ово терористички напад. Међутим, још га нисмо испитали тако да не могу да кажем ништа са сигурношћу, нити бих доносио закључке - додао је.

Осим петоро људи који су подлегли повредама, осумњичени је ранио још неколико пролазника од којих је двоје на интензивној њези, укључујући и полицајца ван дужности који се нашао на лицу мјеста.

- Овај напад је велика трагедија. Градске власти су организовале психолошку помоћ за све оне који су доживјели и преживјели напад, као и за породице жртава - рекла је градоначелница Конгсберга Кери Ен Санд.

Напади су трајали више од пола сата на ширем подручју Конгсберга, градића у којем живи 28. 000 људи. Управа полиције је саопштила да је наредила службеницима широм земље да носе ватрено оружје, пошто норвешка полиција обично није наоружана.

Ово је најсмртоноснији напад у Норвешкој од 2011. године, када је Андерс Беринг Брејвик убио 77 људи.