latinica  ћирилица
14/10/2021 |  12:42 ⇒ 15:49 | Аутор: РТРС

ФЗО Српске: Позив грађанима да регулишу здравствено осигурање

Фонд здравственог осигурања Републике Српске позивa све грађане који још нису пријављени на здравствено осигурање да посјете надлежне пословнице Фонда како би регулисали свој стату, саопштено је из ФЗО Српске.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Из ФЗО Српске наводе да иако се и даље финансирају здравствене услуге за осигуране и неосигуране грађане у јавним здравственим установама, по укидању ванредне ситуације изазване пандемијом вируса корона, Фонд ће престати да финансира здравствену заштиту за неосигуране грађане.

- Осим тога, измјенама Закона о здравственом осигурању Српске који је ступио на снагу прошле године, дат је широк спектар могућности пријаве на осигурање, а све у циљу да сви грађани буду обухваћени обавезним здравственим осигурањем. Тако да запослене на осигурање пријављује послодавац, пензионере који су пензију остварили у Српској Фонд ПИОРС, иностране пензионере земља у којој су oствaрили пензију или инострани пензионери лично, лица без прихода на осигурање пријављује Фонд, као и дјецу до 15 година, старије од 65 година, редовне студенте, као и многе друге осјетљиве категорије друштва - навели су из ФЗО Српске.

Из ФЗО Српске напомињу да је тако измјеном овог закона прописано да су обавезно осигурана лица држављани Српске која у цијелости или дјелимично остварују пензију или инвалиднину од иностраног исплатиоца, ако међународним споразумом није другачије одређено.

- Будући да је измјеном закона прописан посебан основ осигурања за ову категорију грађана - инострани пензионер, важно је да се сви грађани који спадају у ову категорију пријаве на прописан основ осигурања. Ово је прилика и да позовемо све држављане Српске који у цијелости или дјелимично остварују пензију или инвалиднину из иностранства (од иностраног исплатиоца), да се јаве у надлежну пословницу ради регулисања свог статуса - поручили су из ФЗО Српске.

Фонд је, такође, организовано, за све оне грађане за које имао податке да на овај начин остварују пензију послао позив да се јаве у надлежну пословницу Фонда ради промјене основа осигурања.

- Напомињемо, да лица која у цијелости или дјелимично остварују пензију или инвалиднину од иностраног исплатиоца више неће здравствену заштиту остваривати као пензионери Фонда ПИО Српске, већ по основу остварене пензије у иностранству - истичу из ФЗО Српске.

Примјена новог закона омогућила је и прецизнију слику о структури осигураних лица, јер су раније многи по основу незапослености били пријављени на осигурање, а да активно нису ни тражили посао, наводи се у саопштењу.

- Тако је измијењени закон јасно дефинисао да лица која немају ниједан други основ за пријаву на осигурање, а спадају у посебне, осјетљиве категорије друштва, њих на здравствено осигурање пријављује Фонд. Наиме, наведеним измјенама Закона по први пут је омогућено да основ за пријаву на осигурање буде старосна доб, специфична болест или стање, лица без прихода и друго, уколико не постоји ниједан други основ за пријаву на осигурање - прецизирали су из ФЗО Српске.

Из ФЗО Српске наводе да ово законско рјешење има хуманији приступ према осјетљивијим категоријама друштва, као што су труднице, породиље, старији од 65 година, дјеца, обољели од малигних, ријетких и других тешких болести, јер се даје могућност да по основу година, посебног друштвеног статуса, те болести, буду пријављени на осигурање, што раније било могуће.