latinica  ћирилица
14/10/2021 |  13:20 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Српским пољопривредницима у ФБиХ више од 75.000 евра (ВИДЕО/ФОТО)

Помоћ Србима у Федерацији БиХ стиже из Србије. Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујо, потписао је уговоре с представницима три српске организације из Федерације БиХ, о суфинансирању пољопривредних и сточарских пројеката. Вриједност потписаних уговора износи више од 75.000 евра.
Потпсивање уговора у Београду - Фото: РТРС
Потпсивање уговора у БеоградуФото: РТРС

Идеја о помоћи пољопривредним и сточарским пројектима настала је након посјете директора Управе Арноа Гујона, Србима повратницима у ФБиХ, након што је упознат с којим се економским и другим проблемима сусрећу.

- У питању је куповина 35 стеоних јуница за Босански Петровац, у питању је куповина механизације за пољопривреднике, за људе који се баве пољопривредом у Посавини – у износу од 2 милиона динара, за краве јунице то је 6 милиона динара, тако што ћемо купити опрему за пчеларе у Грахову у износу од милион динара - нагласио је Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Немања Давидовић, директор Центра за подршку повратницима у Унско-санском кантону, истакао је да су средства намијењена за развој сточарства друго највеће улагање Србије у Унско-сански кантон и Босански Петровац.

- У Унско-санском кантону повратници се већином баве пољопривредном производњом, производњом млијека, те ће овај пројекат директно помоћи људе који се већ баве тим, али ми планирамо и да потакнемо неке друге људе који нису у овом сектору да уђу у овај сектор и да на тај начин обезбиједе егзистенцију - нагласио је Давидовић.

 Средства за набавку ситне пољопривредне механизације значиће подстрек за опстанак Срба у Посавском кантону.

- Набавка мотокултиватора, фреза, тримера, моторних тестера ће осигурати опстанак српског народа, али и повратак који је већ сада изражен кроз десетине актуелних примјера у посљедњем периоду - поручио је Дамир Иветић, предсједник Српског грађанског удружења "Посавина".

Ако реализација буде успјешна, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону намјерава да сљедеће године подржи већи број оваквих пројеката.