latinica  ћирилица
14/10/2021 |  14:11 | Аутор: СРНА

Гујон: Српска се данас брани на Косову и Метохији

Директор Управе Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон оцијенио је да је ситуација на Косову и Метохији забрињавајућа, да се Срби у покрајини осјећају несигурно и да Кфор и Еулекс морају да преузму одговорност да би људи коначно почели да живе безбједно и слободно.
Арно Гујон - Фото: Тwitter
Арно ГујонФото: Тwitter

Гујон је указао да је упад приштинских специјалаца на сјевер био непотребан, као и да се до јуче нигдје на свијету није пуцало на људе када треба да се заплијени роба попут "фанте" или "смокија".

- Срби на Косову и Метохији осјећају се несигурно, јер више од 100 напада на њих од почетка године није ријешено. Зато Кфор и Еулекс морају да преузму одговорност како би људи 22 године након рата почели да живе безбједно и слободно - рекао је Гујон.

Он је навео да су Срби на сјеверу Косова и Метохије одлучним одговором на насиље Приштине јасно показали да не смије да се пређе граница у нападима на српски народ, што се односи и на Републику Српску.

Према његовом мишљењу, одбраном људских права Срба на Косову и Метохији упућена је порука да не смије да се креће ни на Републику Српску, било да је ријеч о правним, медијским или "не дај Боже неким озбиљнијим атацима".

- Српска се данас брани на Косову и Метохији. Тога су многи свјесни и зато морамо да наставимо да се боримо да људи слободно и безбједно могу да живе и на Косову и Метохији, у Републици Српској, у ФБиХ и свуда у региону гдје живи српски народ, а ми то морамо да обезбиједимо и у Србији - рекао је Гујон.

Он сматра да ће се огромни притисци на Српску и Србију повећавати, али да је веома важно да српска држава и народ наставе да се боре за слободу и достојанство и да одлучно одговоре на све атаке.