latinica  ћирилица
14/10/2021 |  14:24 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Кошарац: Сарајево не може да представља Бањалуку

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац упозорио је да Влада Кантона Сарајево нема овлашћења да проводи активности на организацији учешћа БиХ на сајму "ЕКСПО 2020 Дубаи" у Уједињеним Арапским Емиратима.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је истакао да у потпуности подржава наступ привредника из Републике Српске и Федерације БиХ на том сајму, али је неприхватљиво и у супротности са уставним и законским прописима да Влада Кантона Сарајево врши организацију учествовања БиХ на овом међународном догађају.

Он је подсјетио да је одлуком Савјета министара као носилац активности припреме учешћа БиХ на сајму "ЕКСПО" одређено Министарство спољне трговине и економских односа и да од почетка улажу максималне напоре да би пронашли начин за равноправно представљање привредника из Републике Српске и Федерације БиХ на тој престижној манифестацији.

Кошарац је подсјетио да је Министарство које води послије именовања Организационог одбора БиХ и потписивања Уговора о учешћу на свјетској изложби "ЕКСПО 2020 Дубаи" у шест наврата предлагало да Савјет министара усвоји потребне акте у вези са наступом у Дубаију, међу којима је био и трошковник за учешће.

- Предсједавајући Зоран Тегелтија и министри из Републике Српске сваки пут су гласали за предложене акте, али министри из Федерације БиХ до данас нису дали сагласност. Изостанком њихове сагласности, Савјет министара није усвојио потребне одлуке и информације. То практично значи да је БиХ онемогућено учествовање на свјетској изложби у Дубаију, па самим тим и провођење планираних активности у вези са комплетном организацијом програма на павиљону - нагласио је Кошарац.

Узимајући у обзир чињеницу да је БиХ већ преузела одређене обавезе закључивањем Уговора, те да Савјет министара није усвојио трошковник, Кошарац је упозорио да Влада Кантона Сарајево нема овлашћења да проводи активности на организацији учешћа БиХ на сајму у Уједињеним Арапским Емиратима.

Он је напоменуо да је о томе информисао и Владу Кантона Сарајево, тако и Министарство иностраних послова у Савјету министара и предсједавајућег Савјета министара.

- Нејасан је правни основ по којем је Влади Кантона Сарајево организатор сајма у Дубаију дао овлашћење да проводи поменуте активности. Посебно је проблематичан начин на који се планира обезбиједити учешће привредника из Републике Српске. Они морају бити равноправни и учествовати под истим условима као привредници из ФБиХ - нагласио је Кошарац.

Он је указао на важност представљања привредника из оба ентитета на међународном сајму у Дубаију, те додао да је његова подршка јасно исказана кроз све активности Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара о том питању.

- Међутим, инсистирам на томе да је првенствено неопходно поштовати законом прописане процедуре, као и уставна овлашћења органа који могу вршити представљање БиХ на мафестацијама овог типа - нагласио је Кошарац.

Он је истакао да су алтернативна рјешења организације наступа привредника из цијеле БиХ потпуно неприхватљива, незаконита и неуставна.

- У прилог томе свједочи и да је амбасадор БиХ у Уједињеним Арапским Емиратима Шериф Мујкановић недавно поднио неопозиву оставку на позицију вршиоца дужности генералног комесара за БиХ за `ЕКСПО 2020 Дубаи`. Јасно му је да активности Владе Кантона Сарајево нису у складу са законом, као и да њихова идеја о преузимању улоге организатора учествовања БиХ на сајму у Дубаију служи првенствено за политички обрачун у Кантону Сарајево - рекао је Кошарац.

Он је најавио да ће организаторе сајма "ЕКСПО 2020 Дубаи" обавијестити о томе да искључиво надлежне институције на нивоу БиХ могу одобрити визуелни идентитет павиљона БиХ и да он мора осликавати унутрашњу структуру земље.

Свјетска изложба "ЕКСПО 2020 Дубаи" одржава се од 1. октобра ове до 31. марта следеће године, под слоганом "Повезивање умова, стварање будућности".