latinica  ћирилица
14/10/2021 |  14:52 ⇒ 19:22 | Аутор: РТРС

Руска Федерација изузела мишљење из заједничке изјаве амбасадора ПИК-а

Руска Федерација изузела је мишљење из данашње заједничке изјаве амбасадора Управног одбора Савјета за спровођење мира, који су потврдили да је за грађане БиХ од кључног значаја да функционишу институције на свим нивоима власти.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

Управни одбор ПИК-а је на данашњој сједници потврдио да је кључно функционисање власти БиХ на свим нивоима, укључујући и Оружане снаге, те да сви политички представници имају одговорност да учествују у њиховом раду како би служили онима који су их изабрали, саопштено је из ОХР-а.

У саопштењу из ОХР се наводи да без залагања и сарадње нема пријеко потребних реформи, посебно оних које се односе на владавину права, које су кључне да би БиХ могла кренути даље на путу ка ЕУ.

- Амбасадори Управног одбора ПИК-а очекују од свих челника да одбаце реторику која води дестабилизацији и подјелама, те да прекину све активности у том погледу, укључујући и пријетње отцјепљењем и оспоравање постојања БиХ као јединствене, суверене државе која се састоји од два ентитета - истиче се у саопштењу.

Амбасадори су поручили да су истрајни у подршци суверенитету, територијалном интегритету и уставном поретку БиХ, те да су "покушаји да се поништи 26 година тешко стеченог напретка и мира супротни ономе на шта су се сви политички лидери обавезали".

У саопштењу се наводи да амбасадори Управног одбора ПИК-а подржавају ауторитет, мандат и виталну улогу високог представника све док БиХ у потпуности не изађе из међународне супервизије тако што ће испунити пет циљева и два услова, што захтијева знатан ангажман свих страна.

На крају саопштења је истакнуто да Руска Федерација није сагласна са текстом заједничке изјаве.