latinica  ћирилица
14/10/2021 |  15:26 ⇒ 15:36 | Аутор: РТРС

Провјере вида неопходно организовати у вртићима

Обољење ока откривено на вријеме и примјена одговарајуће терапије дају велике могућности за изљечење, те је провјере вида неопходно организовати у вртићима, поручили су офталмолози Универзитетског клиничког центра Републике Српске.
УКЦ - Фото: РТРС
УКЦФото: РТРС

Начелник Клинике УКЦ-а Српске за очне болести Милка Мавија истакла је да је, у глобалној кампањи свјетске борбе за што бољи вид, посебну пажњу неопходно посветити сачувању оштрине вида код најмлађих.

- Неопходно је да се дјеца још од најранијег узраста редовно прегледају јер се слабовидост може открити још у предшколском узрасту, те може да се лијечи и прије уписа у школу - рекла је Мавија новинарима у Бањалуци, поводом обиљежавања Свјетског дана вида.

Она је истакла да се у УКЦ-у Српске налази и кабинет за ретинопатију прематуруса, у којем се обавља дијагностика и лијечење пријевремено рођене дјеце.

Офталмолог Весна Љубојевић рекла је да обољења, уколико се јаве код пријевремено рођене дјеце, доводе до тешких посљедица по вид.

- Циљ нам је да се уведе обавезан скрининг за сву младу популацију, односно за доб од три или четири године с циљем да помогнемо младима, који пуно времена проводе пред разним екранима - додао је офталмолог Дејан Војчић.

Помоћник генералног директора за медицинске послове Слободан Хајдер истакао је да је превенција слабовидости код дјеце један од приоритета офталмолога на УКЦ.