latinica  ћирилица
14/10/2021 |  15:28 | Аутор: СРНА

Сутра спајање моста на Сави код Градишке

Мост на Сави код Градишке, на будућем ауто-путу Бањалука–Загреб биће спојен сутра, а тим поводом предвиђен је и симболичан сусрет делегација БиХ и Хрватске на средини моста, изјавио је Срни министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић који ће предводити делегацију БиХ.
Мост - Градишка - Фото: РТРС
Мост - ГрадишкаФото: РТРС

Митровић је рекао да је завршена комплетна челична конструкција и да ће до прољећа, када је предвиђен завршетак изградње, бити завршено и 500 метара саобраћајнице са стране БиХ и 50 метара у Хрватској, а да ће након тога почети изградња приступне саобраћајнице у дужини од шест километара с хрватске стране, коју ће изградити "Интеграл инжењеринг".

Он је рекао да ће завршетком тог дијела мост моћи бити пуштен у саобраћај.

- Рок за изградњу је годину и по дана, али с обзиром на то да је ријеч о "Интегралу", увјерен сам да ће све учинити да се тај рок максимално скрати како би мост што прије био у функцији - нагласио је Митровић.

Он је додао да је битно да мост и гранични прелаз што прије буду стављени у функцију због растерећења центра Градишке и становништва, јер постојећи прелаз се налази у центру града, а простор је ограничен.

- У петак ћу званично поднијети иницијативу која је покренута у јулу на министарском састанку у Љубљани да прелаз са стране Српске, односно БиХ буде интегрисани, односно заједнички гранични прелаз. То би омогућило да се полицијске, царинске и друге контроле обаве на једној страни, што би значило само једно задржавање, што је веома битно - појаснио је Митровић.

Он је рекао да ће иницијатива бити упућена Европској комисији, Транспортној заједници и Хрватској, од које већ постоји сагласност.

- Уложићемо максималне напоре да овај посао и ову идеју спроведемо у дјело - рекао је Митровић и додао да би интегрисани прелаз био од користи и за хрватску страну, јер би смањио трошкове изградње, а добило би се на времену да се гранични прелаз уз мање модификације стави што прије у пуну функцију.

- Постојећи гранични прелаз на нашој страни има капацитет и он би могао бити интегрисан на овај начин. Овај мост је прије свега значајан за економију и становништво Српске и БиХ, Хрватске, западног Балкана, а самим тим и ЕУ - истакао је Миторвић.

Половину трошкова изградње моста од око 19 милиона евра сносе БиХ и Хрватска, а Хрватска је у обавези да изгради још саобраћајницу до Окучана.

Хрватски дио моста и повезних путева углавном се финансира из средстава ЕУ, а са стране БиХ, ЕУ је обезбиједила грант од 3,2 милиона евра.

Мост ће бити дугачак 426 метара, широк 22,6 метара и имаће по двије саобраћајне траке у сваком смјеру.