latinica  ћирилица
14/10/2021 |  15:31 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Уручена постхумна одликовања у Фочи (ВИДЕО)

Породицама осам погинулих бораца Војске Републике Српске из Фоче, Гацка и Вишеграда уручена су постхумна одликовања у Фочи- Медаља заслуга за народ. Постхумна признања, у име предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, уручили су њен изасланик Слободан Жупљанин и начелник општине Фоча Милан Вукадиновић.
Уручена постхумна одликовања породицама погинулих бораца (Фото: opstinafoca.rs.ba) -
Уручена постхумна одликовања породицама погинулих бораца (Фото: opstinafoca.rs.ba)

Отац погинулог борца Жељка, Васо Билинац, преузео је одликовање с тугом, али каже и радошћу. Његов 22-годишњи син бранећи српски народ погинуо је у септембру 1992. године, на линији одбране код Фоче.

- Сјећање никад не блиједе као и оног дана. Драго ми је што их нису заборавили - каже Билинац.

У Фочи је наглашено да је ово минимум којим треба да се ода почаст погинулим борцима, који су животе уткали у темеље Републике Српске.

- Тековине морају да се његују ти људи не смију бити заборављени. Сваки тај борац, ратни војни инвалид и демобилисани борац не смију да буду заборављени за све што су дали у одбрани слободе и Републике Српске - истакао је Милан Вукадиновић, начелник општине Фоча.

Истакнуто је да је Републике Српска и данас као и деведесетих година, изложена бројним изазовима и пријетњама.

Са оваг мјеста могу да поручим да српски народ и Република Српска ће урадити све да своје расположиве капацитете да у новим условима и на један демократски начин сачувају нашу светињу Републику Српску - поручио је Жупљанин.

Изасланик предсједнице Републике Српске, делегације општине и борачких организација Фоче, Гацка и Вишеграда, на Централни споменик положили су цвијеће и прислужили свијеће.