latinica  ћирилица
14/10/2021 |  16:08 | Аутор: СРНА

Захарова: НАТО да обузда разуларене радикалне Албанце на Космету

Русија захтијева да контингент НАТО-а обузда радикалне косовске Албанце јер има пуну одговорност за осигуравање мира и безбједности у овој покрајини, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова поводом најновијих инцидената на сјеверу Косова и Метохије када је један Србин тешко рањен, а више њих повријеђено.

- Захтијевамо да мисија на Косову испуни свој мандат у складу са Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244 и да обуздају разуларене радикалне косовске Албанце - истакла је Захарова.

Она је рекла да Албанци демонстративно одбијају да одустану од својих агресивних планова с циљем да очисте Косово и Метохију од неалбанског становништва, саопштено је из Министарства спољних послова Русије.

- Упозоравамо да такав став Приштине и нејасна реакција њених покровитеља неизбјежно изазивају кретање ка отвореном сукобу, уништавају претпоставке за наставак, и без тога блокираног, дијалога двије стране - нагласила је Захарова.

Она је нагласила да је очигледно да радикална Влада премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија не сматра да има икакве обавезе, те отворено игнорише чак и оне на Западу који настављају да лобирају за међународну легализацију незаконите, једнострано проглашене независности ове покрајине, преноси "Спутњик".