latinica  ћирилица
14/10/2021 |  18:47 ⇒ 15/10/2021 | 09:01 | Аутор: РТРС

Додик: Уколико дође до санкција, то је пут ка самосталности Српске (ВИДЕО)

О тешкој политичкој борби коју Репбублика Српска води како би се БиХ вратила изворном Дејтону и Уставу БиХ, представници Републике Српске и политичких партија који чине већину у Народној скупштини пренијели су амбасадорима ЕУ на састанку у Источном Сарајеву.
Састанак званичника Републике Српске са амбасадорима европских земаља - Фото: РТРС
Састанак званичника Републике Српске са амбасадорима европских земаљаФото: РТРС

Без оклијевања, наставиће са активностима у вези враћања одузетих надлежности! Уколико ЕУ донесе одлуку о санкцијама Републици Српској, нека знају да је то пут у самосталност Републике Српске, упозорио Милорад Додик.

Све што је претхнодних дана говорио – Милорад Додик данас је пренио амбасадорима ЕУ. Било их је каже 14. Није му важан број присутних колико ставови српских представника у власти. Амбасадорима који нису дошли на састанак у Источно Сарајево поручио је да би се можда одазвали да је састанак руководстава Српске на Башчаршији. Но, како год, присутним абасадорима су преодчени ставови представника Српске - очување уставног поретка и територијалног инетегритета због чега ће бити одржана и сједница Народне скупштине.

- Они су хтјели да учине нелегитимну и развлашћену Српске, на нашем пут нас не може да заустави ни ЕУ, ни Америка, ани Британија која је све ово закувала. Британци и они су се с нама играли свих ових година, и зељели су да направе муслиманску државу. Ово није сецесија и ово није отцјепљење - рекао је Додик.

На састанку са амбасадорима било је ријечи и о могућим санкцијама ЕУ и изолацији Српске, а коју у јавном простору све више спомињу поједини домаћи политичари али и западни амбасадори. Оно што је сигурно, каже Додик, јесте да Еворпска комисија Српској неће уводити санкције. Упитник је да ли ће на санкцијама инсистирати Њемачка. Буде ли неко посегао за санкцијама, Додик каже да Српска и на то има одговор!

- Рекао сам данас уколико ЕУ донесе одлуку о санкцијама Српској или искључењу Републике Српске из програма који овдје имају, нека запишу да је то самосталност Српске - додао је Додик.

Посегне ли Европа за санкцијама, Српска неће остати без инвестиција. Ослонац су Кина и Русија. Додик не спори помоћ ЕУ и њене фондове, али подсјећа да је Српска много више дала Еворпи кроз младе људе које је образовала, а Еворпа узела. Евроипи је поручио да у БиХ два народа, Срби и Хрвати не желе мајоризацију и унитаризацију. И за оне који плаше народ и причају о наводном рату, Додик је имао поруку.

-  Неки нам данас саопштавају како ова власт наводно гура народ, не гура народ већ их бранимо, а они кукавчки се додворавају међународним спонзорима да што више ударе на актуелну власт, ништа друго што је Бакир јуче рекао да вјерује опозицији - каже Додик.

Република Српска ће истрајати у враћању надлежности. Уколико то не уради, каже Додик, нестаће! Не би било нереално, каже, и да нам укину Владу и Народну скупштину. Ово није инат, већ одлучност од које Српска неће одустати!