latinica  ћирилица
14/10/2021 |  20:17 ⇒ 20:17 | Аутор: СРНА

Федеричи: Не постоји опасност од ескалације

Командант КФОР-а Франко Федеричи изјавио је да је безбједносна ситуација на Косову и Метохији мирна и да не постоји опасност од евентуалне ескалације. Коментаришући јучерашње инциденте када је косовска полиција користила бојеву муницију током нереда, а један Србин тешко рањен, Федеричи је рекао да је "косовска полиција спровела операцију широм Косова на коју има право".
КФОР, илустрација - Фото: ТАНЈУГ
КФОР, илустрацијаФото: ТАНЈУГ

- Није то било само на сјеверу, већ и у другим градовима који нису на сјеверу. Мисија КФОР-а коју води НАТО је у контакту са свима који се баве безбједношћу и институцијама на Косову. Настављамо да надгледамо ситуацију и поступаћемо у складу са Резолуцијом 1244 УН - изјавио је Федеричи за телевизију Танјуг.

Упитан да прокоментарише велики број напада на Србе на Косову и Метохији, Федеричи је нагласио да је безбједносна ситуација под контролом.

- Настављамо да имамо близак контакт са свима на Косову, да одржавамо флексибилан став на терену и надгледамо ситуацију врло пажљиво. У складу са оним што ми знамо, немамо разлога да вјерујемо да би могло да дође до ескалација које би довеле до етничких тензија - рекао је он.

Федеричи је непосредно пред одлазак са функције команданта КФОР-а рекао да су инциденти дошли из потешкоћа људи који се тичу економских разлога и пандемије, а повод за то није била мржња са било које стране.

Федеричија ће на мјесту команданта Кфора сутра замјенити бригадирни командант из Мађарске Ференц Кајари.