latinica  ћирилица
14/10/2021 |  21:10 | Аутор: СРНА

"Алиталија" се гаси послије 75 година

Авио-превозник "Алиталија", некада један од симбола италијанског стила и гламура, обавиће данас свој посљедњи лет након 75 година пошто је компанија пропала усљед лоших одлука управе.

Њен насљедник, знатно мањи по обиму, биће нова компанија "Италија траспорто аеро" /ИТА/.

"Алиталија", чије су услуге традиционално користиле папе, примадоне и италијанска политичка елита, била је под принудном државном управом од 2017. године да би избјегла ликвидацију.

Ноћни лет из Каљарија до Рима око 22.00 часа биће посљедњи за компанију основану 1946. године, послије серије реструктурисања и промјена власника.

Компанија је у овом вијеку само једну годину завршила за позитивним салдом, а влада је морала да је спасава више пута, на шта је потрошила више од осам милијарди евра само у посљедње три године.

Након покушаја продаје приватним инвеститорима дошла је пандемија 2020. године и влада у Риму је одлучила да угаси "Алиталију" и од њених остатака направи мању компанију ИТА.

Нови превозник, у који ће влада уложити 1,35 милијарди евра у наредне три године, почеће рад са 52 авиона и 2.800 запослених. "Алиталија" је имала око 110 авиона и 10.000 радника.