latinica  ћирилица
14/10/2021 |  21:26 ⇒ 21:29 | Аутор: РТРС

Источно Сарајево: Промоција књиге "Борба моја за животе других""

"Борба моја за животе других" назив је књиге чувеног хирурга из Источног Сарајева Славка Ждрале, која свједочи о ратним догађањима у Сарајеву и времену након рата. Један је од најзаслужнијих за формирање ратних болница "Жица и Касиндо", али и за подизање данашње болнице "Србија". Књигу је посветио свима који су под отвореном ватром и засједама у Одбрамбено-отаџбинском рату испунили професионалну, људску, етичку и патриотску дужност, поручио је доктор Ждрале, на вечерашњој промоцији.
"Моја борба за животе других" - Славко Ждрале - Фото: СРНА
"Моја борба за животе других" - Славко ЖдралеФото: СРНА

"Борба моја за животе других" је штиво које нас тјера да другачије мислимо о организацији ратне медицине, рекао је један угледни професор са ВМА у Београду.
Књига говори о ратним и поратним збивањима и излази када је најпотребнија као истинито, документовано сјећање на одбрамбено - отаџбински рат. Она је опомена да су љекари најважније оружје Републике Српске, од њеног настанка до данас.

- Кад је рат кренуо у Сарајеву више од 100.000 људи остало је без заштите. Српске снаге које су контролисале терен нису имале ни једну озбиљнију болницу замислите у том хаосу кад су кренули здравствени радници свјесни тога били кад су створили да имамо модерну болницу и медицински факултет и да смо имали у рату 4 или 5 болница које су се створиле пола године послије свих након свих дешавања то је немјерљиво - каже аутор Славко Ждрале.

Промоцији је присуствовао велики број оних којима је доктор Ждрале спасио живот. Академик Марко Вуковић сматра да књига долази у право вријеме, посебно што долази од доктора који је радио у свим сарајевским болницама, од Кошева до данашње болнице "Србија".

- Не само по садржају него је дошла и временски у право вријеме кад су се послије ратне страсти стишале и кад се вода разбистрила. Тако да је сад ово изнесено постало чиста истина - нагласио је хирург у пензији Марко Вуковић.

Поред више хиљада интервенција, операција и спасених живота, доктор Ждрале је међу првима иступио у јавност с подацима, о штетним посљедицама по здравље становништва од зрачења осирамешног уранијума. Један је од оних који су трасирали пут за изградњу данашње модерне болнице "Србија" у Источном Сарајеву.