latinica  ћирилица
14/10/2021 |  22:18 ⇒ 22:27 | Аутор: РТРС

Лукић: Српска може да функционише у БиХ и са већим степеном самосталности (ВИДЕО)

Српска са већим степеном самосталности унутар граница БиХ може да постоји као функционална цијелина, рекао је професор Радомир Лукић, учесник мировних преговора у Дејтону, гостујући у нашој емисији Печат.
Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

- Нико није вјеровао да Република Српска може настати 1992 - 1995 године, и да може доживјети своју сатисфакцију у Дејтону. Оно што није било могуће постало је могуће и Република Српска и данас постоји. Док је Срба, Република Српска неће и не може да буде укинута. То је јасан и једноставан одговор свима који на то помишљају - нагласио је Лукић.

Он додаје да све што се предлаже од стране српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, предсједнице Српске Жељке Цвијановић, као и дијела посланика Народне скупштине води ка повратку на оно што је било када је Дејтонски мирновни споразум закључен.

- Сам пренос надлежности је недовољно правно регулисан, и до сада је почивао на претњама и притиску виског представника, Управног одбора Савјета за имплементацију мира, и неких великих сила које су биле убјеђене да ће тиме поправити слику у БиХ, а то није било тако. С обзиром на то да ни једна надлежност није трајно пренесена, нити се таква ријеч може наћи у одлукама о преносу, и онај ко је одлучио о преносу може да их врати на првобитно стање - додао је Лукић.

Лукић наглашава да ни једна промјена надлежности није донијела до промјене Устава.

- Сваки пренос је значио и умањење уставне надлежности, али уставне норме Републике Српске нису мијењање - истакао је Лукић.

Он се дотакао и Оружаних снага, као и најаве из Републике Српске да ће повући свој кадар. 

- БиХ практично и нема своје Оружане снаге. То су неке мале формације, које имају симболични значај, и она би требала да буде демилитаризована и под заштитом Уједињених нација - мишљења је професор Лукић.

Пријетње, прије свега из политичког врха ФБиХ, схваћа веома озбиљно. 

- Постоји јединственост, када је ријеч о ставу свих политичких странака у Федерацији БиХ као одговор на поруке из Српске. Можда би то требало да буде за наук и неким опозиционим политичарима у Српској. Да је БиХ држава Бошњака, и није ништа друго него пријетња, а знамо да политика пријетње прије или касније свима се одбије од главу - нагласио је Радомир Лукић.

Емисију Печет погледајте и ОВДЈЕ.