latinica  ћирилица
15/10/2021 |  07:42 | Аутор: СРНА

Мјестимично влажни коловози, опасност од одрона

Саобраћај се на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија по сувим и мјестимично влажним коловозима, док је на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина повећана опасност од одрона земље и камења на коловоз.
Мокри коловози - Фото: РТРС
Мокри коловозиФото: РТРС

Из Ауто-мото савеза Републике Српске скрећу пажњу на мјестимично смањену видљивост због магле у котлинама и дуж ријечних токова и савјетују опрезнију вожњу, прилагођену стању и условима на путу.

Због радова измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Драксенић - Врбашка у дужини 27,3 километара и дионици Козарска Дубица - Драксенић - граница БиХ/Хрватске /Јасеновац/ у дужини 16,5 километара.

На магистралном путу Брчко - Бијељина, због радова на дијелу који пролази поред ријеке Саве, у рејону Гредица и Сандића, од 7.00 до 17.00 часова саобраћај се одвија успорено уз повремене 15-минутне обуставе.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - Шћепан Поље, у близини граничног прелаза Хум, због деминерских радова у времену од 7.00 до 15.00 часова привремено се обуставља саобраћај на 30 минута, а 10 минута траје пропуштање саобраћаја.

На тој дионици забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току је изградња приступа новом царинском терминалу и кружне раскрснице на дионици магистралног пута Градишка - Нова Топола, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

С обзиром да је ријеч о веома фреквентном путном правцу, из АМС моле возаче да возе максимално опрезно и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

На дионицама магистралног пута Црквина - Модрича један и Шешлије - Јоховац, као и на дионици Устипрача - Међеђа, у току су радови, због чега се саобраћај одвија успорено.

На дионици магистралног пута Бањалука /Рударска/ - Стари Мајдан измијењен је режим у одвијању саобраћаја због санације клизишта, па из АМС возачима савјетују да возе опрезније и да поштују привремено постављену сигнализацију.

Због радова у тунелу "Каловита брда", на магистралном путу Љубогошта - Пале измијењен је режим у одвијању саобраћаја, као и у тунелу "Чељиговићи" на путу Лапишница - Љубогошта и тунелу "Угар" на дионици магистралног пута Црна Ријека - граница Републике Српске /Угар/.

Измијењен је саобраћај и постављена је привремена сигнализација на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник због изградње мини хидроелектране.

Због радова на дионици регионалног пута Шипово - граница Републике Српске/ФБиХ /Ново Село/ измијењен је режим вожње и постављена је привремена сигнализација која регулише саобраћај.

На регионалном путу Добро Поље - Јажићи - Грајсољци измијењен је режим у одвијању саобраћаја због радова.

Због реконструкције дионице регионалног пута Тедин Хан - граница Републике Српске/ФБиХ /Криж/ измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Због реконструкције дионице регионалног пута Језеро - Шипово, саобраћај се повремено обуставља у времену од 7.00 до 17.00 часова, по потреби, у трајању до један час.

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица - Градишка, дионица Мраковица - Подградци, док се због одрона, на дионици Козарац - Мраковица одвија наизмјенично, једном траком.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута, на локалитету мјеста Војковићи, у Улици 2. Сарајевске бригаде - Крупац /Улица Равногорска/, у времену од 8.15 до 15.00 часова повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод - Оџак, у мјесту Клакар Доњи, у времену од 8.00 до 15.00 часова радним данима, повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја, као и на дионици регионалног пута Дервента - Подновље, у мјесту Горњи Божинци.

На регионалном путу Чајниче - Миљено у мјесту Луке, због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежено, једном саобраћајном траком, као и на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

На снази је забрана саобраћаја за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на дионици регионалног пута Поље - Подновље, због оштећења коловоза.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона, на надвожњаку на дионици магистралног пута Клашнице два - Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају.

У Федерацији БиХ на ауто-путу због радова на дионици Сарајево сјевер - Подлугови, саобраћај се одвија двосмјерно, супротном траком од зоне радова.

Због радова на мосту у насељу Добриње на дионици ауто-пута Какањ - Високо најављене су привремене измјене режима саобраћаја, тако што ће се саобраћати двосмјерно, у супротној траци од зоне радова.

Због радова у тунелима "Хум" и "Печуј" затворена је лијева трака у обје тунелске цијеви, а на мјесту радова саобраћа се успорено, возном траком.

На путу Тузла - Калесија због радова у тунелу "Чакловићи" саобраћај се обуставља од 22.00 до 6.00 часова и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава.

Током дана путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

Успорено, због радова, саобраћа се на путним правцима Коњиц - Јабланица у тунелу "Црнаја", Доњи Вакуф - Јајце, Немила - Жепче, Груде - Љубушки, Столац - Хутово и Грачаница - Срнице Доње.

На граничним прелазима задржавања нема дужих задржавања.

Из АМС подсјећају возаче да је гранични прелаз Козарска Дубица отворен за међународни путнички саобраћај. /крај/аб