latinica  ћирилица
15/10/2021 |  07:57 ⇒ 07:58 | Аутор: СРНА

Откривен мистериозни сигнал из средишта галаксије

Научници су открили необичан сигнал који стиже из мистериозног, за сада неразјашњеног, извора у средишту наше галаксије, наводи "Астрофизикл журнал".
Галаксија - Фото: Screenshot/YouTube
ГалаксијаФото: Screenshot/YouTube

Сигнал је први пут примијећен 2020. године и необичан је на више начина.

Прије свега, није јасно одакле долази, јер научници нису успјели да открију његов извор. Осим тога, његов интензитет мијења се на неуобичајен, неправилан начин – пали се и гаси без неког реда.

Коначно, извор емитујеје релативно ријетке, циркуларно поларизоване радиоталасе. Све ово заједно показује да је ријеч о нечему што никада до сада није забиљежено.

Овај извор зрачења назван је "Ендијев објекат", по Зитенгу Вангу са Универзитета у Сиднеју, коме је надимак Енди, а који је први открио ове радиоталасе.

Заједно са својим колегама Ванг је необичан сигнал забиљежио шест пута уз помоћ аустралијског радиотелескопа, а након тога исти сигнал ухваћен је радиотелескопом "Меркат" у Јужноафричкој Републици.

Астрономи су открили да је извор само повремено емитовао радиоталасе у периоду од неколико седмица, али највећи дио времена није се појављивао.

Кад их је посљедњи пут емитовао у фебруару ове године, неколико мјесеци након што је први пут откривен, научници су у њега уперили неке од најмоћнијих телескопа који постоје на Земљи, а да нису радиотелескопи, али и даље нису видјели ништа.

- Изгледа да то зрачење није у складу са било каквом звијездом или објектом који разумијемо - рекао је за "Њу сајентист" Давид Каплан са Универзитета Висконсин-Милвоки, који је био члан истраживачког тима.

Чињеница да извор зрачења није био видљив ни на једној другој таласмој дужини осим у радио подручју искључила је неколико могућих објашњења за овај извор, укључујући стандардне звијезде и магнетаре, неутронске звијезде са снажним магнетским пољем.

Што год да јест "Ендијев објекат", карактеристика поларизације радиоталаса који из њега долазе указује на то да вјероватно има врло јако магнетно поље.

Током бљескова мистериозног извора у средишту галаксије јачина сјаја варирала је до фактора 100, а бљескови су нестајали изузетно брзо, углавном током једнога дана. То пак значи да је објект врло вјероватно - мали.

Каплан наводи да је објекат "онемогућио сваки њихов покушај да га објасне".