latinica  ћирилица
15/10/2021 |  08:15 ⇒ 08:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Италија: Од данас обавезне ковид пропуснице на радним мјестима

Зелена пропусница је од данас обавезна на свим радним мjестима у Италији, казна ако је запослени нема иде и до 1.500 евра, а страхује се да би то највише могло да има посљедица на раднике у транспорту и у лукама, гдје су стопе вакцинације против ковида релативно ниске.
Ковид пропуснице (Фото: The Local Italy) -
Ковид пропуснице (Фото: The Local Italy)

Док је 46 милиона Италијана старијих од 12 година, што је више од 85 одсто, примило најмање једну вакцину, процјењује се да је око 2,5 милиона италијанских радника још невакцинисано, преноси Би-Би-Си.

Зелена пропусница до сада је била обавезна у затвореним јавним просторима, као и у школама и за путовања, а од данас то важи и за све запослене у приватном и јавном сектору, као и за оне који раде од куће.

У случају да неко од запослених не долази на посао, јер нема пропусницу, то ће се сматрати неоправданим одсуством, и тај запослени ће остати без плате, иако није предвиђена дисциплинска мера и особа не може бити отпуштена.

Предвиђене су и казне од 500 до 1.500 евра, уколико запослени дођу на посао без тог документа.

Очекује се велики притисак на апотеке и остала мјеста на којима је могуће тестирање за добијање зелене пропуснице, које су већ кренули са обезбјеђивањем потребних залиха тестова.

Да би добили зелену пропусницу Италијани морају да буду вакцинисани бар једном дозом вакцине или да су преболели ковид у посљедњих шест мјесеци, а још један од услова је и да су тестирани негативно на сваких 48 сати.

Одлука о обавезној зеленој пропусници је генерално гледано популарна, пошто двије трећине Италијана сматра да је она потребна, према овонедељном истраживању Ипсоса.

Међутим, она има и противнике, па су тако, након нереда у Риму и Милану прошле суботе, у којој су се сукобили противници увођења ковид пропусница са припадницима полиције и када је ухапшено 12 особа, а око 30 повријеђено, за данас најављене нове демонстрације.

У луци Трст на сјеверу Јадрана, гдје је само 40 одсто од 950 радника вакцинисано, пријети штрајк и прекид у снабдијевању, то су најавиле и камионџије, а постоје упозорења о сметњама и у јавном превозу у индустријском центру Милану.

Радници пристаништа у Трсту понудили су да откажу штрајк ако власти одложе обавезну примјену пропуснице до краја октобра, али је влада то одбила.