latinica  ћирилица
15/10/2021 |  10:00 ⇒ 11:50 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Распад БиХ као да се већ догодио

Распад БиХ као да се већ догодио, само што протекторат неће да га озваничи, оцијенио је професор емеритус Ненад Кецмановић.
Ненад Кецмановић (фото: © Sputnik/ Radoje Pantović) -
Ненад Кецмановић (фото: © Sputnik/ Radoje Pantović)

- Преживјели су само њени дијелови - Република Српска, Херцег-Босна и, споља омеђена, бошњачка Босна на свега четвртини територије - навео је Кецмановић у ауторском тексту за "Политику".

Према његовим ријечима, толико Бошњаци реално контролишу, а умишљају да имају насљедно право на цјелину, јер је "сва Босна под Османлијама била беговска земља".

Кецмановић оцјењује да су међунационални и међуентитетски односи у БиХ постали лошији, чак него и током рата и да се, за разлику од некадашњих прекида ватре и размјене ратних заробљеника, сада у заједничким органима у Сарајеву тражи непрекидна размјена политичке ватре.

- Политичка примирја су све рјеђа и краћа. И још горе, Предсједништво, Савјет министара и Парламентарна скупштина болују од парализе - каже Кецмановић.

Подсјећајући на подршку Бошњацима некадашњих америчких званичника попут Ворена Цимермана, Ричарда Холбрука и Била Клинтона, он наводи да Бошњаци и даље траже преко океана формулу за распетљавање "босанског чвора" умјесто да прихвате иницијативу Народне скупштине Републике Српске да заједно са Хрватима потраже ту формулу.

Он оцјењује да Бошњаке у њиховим очекивањима није пробудило, отријезнило, нити спустило на земљу то што што им је амерички представник Метју Палмер поручио "да неће америчка коњица дојахати преко Требевића и направити јединствену Босну", нити што су Американци напустили Кабул и оставили своје саборце, као ни то што у јеку епидемије вируса корона нису добили ниједну западну вакцину, него руску и кинеску и то из "диндушманске" Србије.

Према његовим ријечима, Бошњаци сваку нову страну силу која покори Босну виде као новог ослободиоца од комшија "који су се раширили на њиховом" и дан-данас мисле да су Република Српска и "Херцег-Босна" привремено окупиране територије "освојене агресијом Србије и Хрватске, уз колаборацију домаћих издајника Срба и Хрвата".

Кецмановић истиче да у БиХ постоји традиција добродошлице и служења окупатору, од вјерске конверзије и јањичарства, преко вјерског кадра и шуцкора, до домобранства, усташтва СС ханџар дивизије.

Та политичка култура лојалности окупаторима, који су се мијењали, наставила се, каже Кецмановић, до данас када протагонисти такве политичке културе запомажу да протекторат не оде, иако му је истекао дејтонски рок, и да вапе да високи представник остане, макар био нелегалан и нелегитиман.

Насупрот томе, додао је он, постоји и традиција отпора, буна, устанака и ратова против колонизатора, па макар се звали полупротекторат, високи представници, супервизори и слично.

Кецмановић подсјећа на сатанизација нобеловца Иве Андића, који је Босну увео у свјетску књижевност, негирање права Меши Селимовићу да се декларише као српски писац, бијес на Емира Кустурицу зато што се вратио вјери предака, те укидање колумне Мухарему Баздуљу зато што се сликао са нобеловцем Петером Хандкеом, који воли Србе.

- Ове појаве шовинизације културе свједоче да је јаз између два народа дугорочно непремостив - сматра Кецмановић.

Цитирајући бошњачког пјесника Абдулаха Сидрана да види да су Бошњаци "у нечему погријешили, али да не зна да каже у чему и како даље", Кецмановић додаје да би се Сидрану све само казало да је обишао Андрићград и застао пред скулптуром браће Соколовић - Мехмеда и Макарија.

- Али, није. Остао је у Сарајеву да сања сву Босну бошњачком и не чује шта о томе кажу Срби и Хрвати који чине 80-процентну већину на двије трећине БиХ. Није ли то мирни разлаз де факто - оцијенио је Кецмановић.