latinica  ћирилица
15/10/2021 |  10:58 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Додик: БиХ безбједносно стабилна, али јединствена никад неће бити (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, изјавио је да је БиХ стабилна земља у безбједносном смислу и да ће тако остати, али да није јединствена нити је икада била.
Милорад Додик (Фото: Танјуг) - Фото: ТАНЈУГ
Милорад Додик (Фото: Танјуг)Фото: ТАНЈУГ

Он је у Сарајеву након састанка чланова Предсједништва БиХ са министром за европске и иностране послове Аустрије Михаелом Линхартом, рекао да је ово била прилика да се Линхтар упозна о стању у БиХ.

- Српска нема намјеру да руши територијални интегритет БиХ, али има намјеру да врати суверенитет који је Устав и Дејтонски споразум дао Републици Српској - поручио је Додик.

Навео је да је аустријски министар поменуо неколико термина, међу којима стабилност и јединство.

- Вјерујем да БиХ има стабилност у безбједносном смислу и да ће тако остати, без обзира што неко стално најављује неку причу о рату. Јединство БиХ нема и то су испразни захтјеви, јер БиХ никада није била јединствена - поручио је Додик.

- Српска неће да буде у пропалом концепту Оружаних снага БиХ, Високог судског и тужилачког савјета, индиректних пореза. Управо зато повући ћемо своје сагласности - рекао је он.

Поручио је да се бори за интересе Српске, не угрожавајући друге и додао да Српска неће да плаћа илузије, као што су Оружане снаге.

- ОБА ће до краја мјесеца бити забрањен рад на простору Републике Српске, и тада ће бити формирана нова обавјештајна служба - рекао је он.

Рекао је да ће све наметнуте одлуке високих представника бити укинуте.

- Понашамо се уставно и ништа не радимо против Устава. Све што не пише у Уставу нећемо узети, а све што пише да припада БиХ поштоваћемо - поручио је Додик.

- Дејтонски споразум је већ распакован и да Републике Српске својим потезима настоји да га врати у изворне оквире - рекао је Додик.

На новинарско питање да прокоментарише изјаву лидера СДС-а Мирка Шаровића да је опасно распакивање Дејтона, Додик је рекао да нема потребе да то коментарише и да је "Шаровић продана душа која једино ужива када дође са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем" и другима из Обавјештајно-безбједносне службе.