latinica  ћирилица
15/10/2021 |  12:21 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Спојен мост на Сави код Градишке (ФОТО/ВИДЕО)

Симболичним заваривањем посљедње цијеви жељезне конструкције и сусретом делегација БиХ и Хрватске на средини моста, званично је спојен мост на Сави код Градишке.
Мост на Сави - Фото: РТРС
Мост на СавиФото: РТРС

Делегацију БиХ предводио је Војин Митровић, министар комуникација и транспорта БиХ, а Хрватске Томислав Михотић, секретар Министарства мора, промета и инфраструктуре.

- Овим смо спојили двије обале и двије државе и завршили најважнији посао на овом градилишту. Премостили смо Саву, мада сви послови нису завршени. Оптимиста сам да ће коначно уређење моста, изградња приступних путева и друге инфраструктуре бити урађена у планираном року. Тиме ћемо, коначно, завршити дуго заговарани посао и ставити у функцију мост, царински терминал, гранични прелаз и друге објекте од европског значаја - изјавио је Митровић.

Фото: РТРС

Завршена је комплетна челична конструкција моста, а до прољећа ће бити завршено и 500 метара саобраћајнице са стране БиХ и 50 метара у Хрватској, након чега почиње изградња приступне саобраћајнице у дужини од шест километара са хрватске стране.

Мост на Сави вриједан је 19 милиона евра, а трошкове, по пола, сносе БиХ и Хрватска. Хрватски дио моста финансира се из средстава Европске уније, која је и бх. страни обезбиједила грант од 3.2 милиона евра за градњу моста.

Мост је дугачак 426 метара и има по двије саобраћајне траке у сваком смјеру.