latinica  ћирилица
15/10/2021 |  13:49 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Требиње: Уручена постхумна одликовања за 46 погинулих бораца

Постхумна одликовања предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић за 46 погинулих бораца Војске Републике Српске из Требиња и Билеће уручена су данас у Требињу, одакле је поручено да сви данас, више него икада, имају обавезу да свим демократским средствима бране Републику Српску и вриједности за које су они положили своје животе.
Требиње - одликовања - Фото: СРНА
Требиње - одликовањаФото: СРНА

Одликовања је представницима породица погинулих бораца, у име предсједника Републике, уручио градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Савјетник предсједнице Српске Слободан Жупљанин рекао је да Српска и предсједник Српске, уручењем постхумних одликовања погинулим борцима, још једном изражавају захвалност и поштовање према жртви коју су борци дали за Српску и слободу коју данас имамо.

- Истина, овај процес јесте мало дуже потрајао, али према плану предсједника Републике Српске у наредној години би свим породицама погинулих бораца требало да буду уручена одликовања, а након тога се улази у нове пројекте да се додијеле и онима који су већ одликовани признањима која нису носила материјалну накнаду, да бисмо их све довели у исти положај - рекао је Жупљанин.

Он је након уручења одликовања изјавио, да нема светије дужности од поштовања њихове жртве и да они заслужују да их се сјећамо свих 365 дана у години, јер се једино тако може сачувати истина о томе шта су српски хероји радили у посљедњем рату.

- У супротном, оно што говоре наши непријатељи једног би дана могло постати истина и због тога данас, више него икада, имамо обавезу да свим демократским средствима бранимо вриједности за које су они положили своје животе - поручио је Жупљанин, који је и потпредсједник Организације старјешина Војске Републике Српске.

Он је указао да су данас напади на Републику Српску и на слободу српског народа скоро подједнако жестоки и јаки као што су били деведесетих година прошлог вијека.

- Али сам сигуран да институције Републике Српске и српски народ могу дати подједнако снажан одговор и да су трајна и неупитна категорија - нагласио је Жупљанин.

Он је истакао да ће се рјешавати проблеми запослења дјеце погинулих бораца у што краћем року и да се за то морају уложити додатни напори.

Предсједник Предсједништва Градске борачке организације Требиња Перо Вукаловић рекао је да му је част што је присуствовао уручењу одликовања за борце који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

- Они су својим животима спријечили разарање нашег града и Херцговине и нека нова вјешала под платанима и пуњење јама по Херцеговини - истакао је Вукаловић.

Он је додао да је разочаран што 25 година послије рата те категорије становништва још нису збринуте и да у Требињу још има 40 дјеце погинулих бораца који немају запослење.

Ћурић је захвалио Цвијановић за одликовања погинулум борцима.

- Прошло је доста времена, али никада није касно. Они су дали најзначајније за Републику Српску – своје животе и морамо да имамо поштовање и разумијевање према њима. То су људи који су заслужни што имамо Републику Српску и слободу - рекао је Ћурић.

Он је изразио очекивање да ће сљедеће године свим породицама погинулих бораца бити уручена одликовања.

- Сигурно је да има још захтјева бораца који су остали незавршени, али ту сам увијек са сарадницима да дјелима докажемо шта смо урадили - истакао је Ћурић.

Супруга погинулог борца Борика Мркајић рекла је да њој и њеној породици ово одликовање много значи и захвалила свима који су учествовали у организацији додјеле одликовања.

- Можда мало касни, али никад није касно - рекла је Мркајићева и истакла да је, када јој је супруг погинуо у рату, остала са два сина који су тада имали 14 и осам година, а који су сада одрасли људи, завршили су факултете и раде.

Супруга погинулог борца Сена Мрковић захвалила је предсједници за одликовање њеном супругу.

- Након 30 година од када је нестао, коначно и ово да се деси - рекла је она и додала да су њихова дјеца тада имала пет и осам година.

Предсједница Српске одликовала је укупно 396 погинулих бораца Војске Републике Српске Медаљом заслуга за народ поводом Видовдана-крсне славе Војске Српске и 15. септембра - Дана погинулих и несталих у одбрамбено-отаџбинском рату, на иницијативу Борачке организације Републике Српске и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, а на приједлог Министарства рада и борачко инвалидске заштите.