latinica  ћирилица
15/10/2021 |  14:10 ⇒ 15:05 | Аутор: Агенције

Поплаве у Грчкој: Улице под водом, Атина без струје (ФОТО/ВИДЕО)

Обилне падавине јуче су погодиле Грчку, на снази је црвени метеоаларм, а олујни временски систем "Балос" за један дан је Атини донио двомјесечну количину падавина, више од 140 литра по метру квадратном, гдеј су улице биле под водом, а струја је нестала у дијеловима града.
Поплаве у Грчкој  (Фото:AP Photo / Thanassis Stavrakis) -
Поплаве у Грчкој (Фото:AP Photo / Thanassis Stavrakis)

Данас се очекује да ће "Балос" захватити готово читаву земљу са јаком кишом и олујама, и цијелу Атину до поподнева.

Једине ће хитне јавне службе остати оперативне данас, потребне за управљање посљедицама олује, укључујући и локалне власти, најавио је министар за цивилну заштиту и климатске промјене Христос Стилијанидес.

Поплаве су однијеле и прву жртву, а ријеч је о пастиру (70), који је нестао током јучерашњег невремена у близини села на југу острва Евије, пронађен је данас мртав, саопштила је ватрогасна служба.

Укупно 20 ватрогасаца са седам возила, тим Посебне јединице за катастрофе (ЕМАК) и хеликоптер учествовали су данас у потрази, преноси Катимерини.

Према саопштењу за јавност, мушкарац је пронађен без свијести у кориту ријеке на јужном дијелу Евије, а наводи се да је он у четвртак позвао хитну помоћ и рекао да се налази на пашњаку у општини Харистос окружен водом из набујале ријеке.

Министар је јуче објавио и забрану саобраћаја током ноћи (од 1 до 8 сати ујутру) на појединим саобраћајницама уз обалу у Атини, које су поплављене раније током дана.

Школе ће данас бити затворене на Крфу, Самосу, Икарији, Атики, Халкидикију и Евији,а обданишта неће радити у Атикију, Самос Икарији, на Крфу и Халкидикију.

Поплаве у Грчкој (Фото:AP Photo / Thanassis Stavrakis)
 
Аутопут Атина-Ламија, као и авеније Алекандрас и Кифишиас у Атини, биле су закрчене, а бројне куће, школе и путеви су поплављени па је хиљаде возача, као и путника у аутобусима било сатима заробљено.

      View this post on Instagram

A post shared by Sputnik Србиjа (@sputnik_srbija)

Дошло је до нестанка струје у појединим подручјима, укључујући густо насељене Калитеју и Панграти.