latinica  ћирилица
15/10/2021 |  14:32 | Аутор: РТРС

Капетан Кирк најстарија особа у свемиру (ВИДЕО)

Славни холивудски глумац, 90-годишњи Вилиам Шатнер, који је у култуној СФ серији "Звјездане стазе" глумио капетана Кирка у сриједу је полетио у свемир и коначно доживио да споји научну фантастику и научну стварност, достигавши крајњу границу на броду који је изградила компанија Блу Ориџин, иначе у власништву једног од најбогатијих људи на планети, власника Амазона - Џефа Безоса.
Шатнер је био преплављен смоцијама кад се вратио на Земљу (Фото:BLUE ORIGIN) -
Шатнер је био преплављен смоцијама кад се вратио на Земљу (Фото:BLUE ORIGIN)

Глумац из "Звезданих стаза" и три сапутника полетјели су на надморску висину од 107,5 километара изнад пустиње Западног Тексаса, у потпуно аутоматизованој капсули, а затим се безбједно падобраном вратили на Земљу. Лет је трајао нешто више од 10 минута.

Снимци који су објављени показују Сатнера и остале како лебде у капсули која је стигла до апогеја, границе свемира, и одушевљени посматрају кроз прозоре планету Земљу - одозго.

Сатнер сада држи рекорд као најстарија особа у свемиру, надмашивши претходни рекорд - путника који је био 8 година млађи од њега. Лет је укључивао око три минута бестежинског стања и поглед на закривљеност Земље.