latinica  ћирилица
15/10/2021 |  14:46 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Да Додик не наступа енергично, Српска би давно била обесмишљена

Аналитичар Драгомир Анђелковић је рекао да Запад разумије само директан приступ и храброст, те да је храброст српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика већ одавно показала резултате, јер да није наступио тако енергично као што сад ради, него на блажи начин, Република Српска би била обесмишљена.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

- Он је спречио да се реализује тај план. Јер Додик схвата да, ако смо чврсти у намери, ми можемо да постигнемо шта хоћемо. Ми смо створили Републику Српску када је Запад био много моћнији и била би срамота да данас допустимо да је неко руши, када се већ свет изменио нама у прилог - рекао је Срни Анђелковић.

Он је навео да се западне земље понашају неоколонијално када год могу то да раде, али када наиђу на отпор и да неће ићи све лако оно што су наумиле, онда се често повлаче, јер нису спремне, да трпе било какве посљедице по себе.

- Стога је Додиков приступ јако добар. Јасно ставити до знања на шта смо спремни, а на шта нисмо, те јасно рећи да смо спремни да се боримо, јер то дестимулише нове невоље. Метиљав приступ, попустљивост и оклевање – привлаче невоље - истакао је Анђелковић.

Када би српски политичари наступали као као Додик, Анђелковић сматра да би положај српског народа био много снажнији генерално, од Републике Српске до Косова и Метохије.

Јер, додао је он, Запад препознаје само снагу, а Срби данас имају много бољи геополитички контекст, него прије 20 година.

- Имамо Русију и Кину, и у таквим околностима у стању смо да се супротставимо, ако нас неко притиска. А то зна и Запад. Ако покажемо да смо спремни да се боримо, неће нас притискати. Ако оклевамо, онда ће нас озбиљно притиснути. И то је највећи проблем – оклевање и страх код дијела политичара, а Додик је супротност томе - рекао је Анђелковић.