latinica  ћирилица
15/10/2021 |  15:09 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Влада Српске упутила кривичну пријаву против Золака

Влада Републике Српске упутила је данас кривичну пријаву Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци, против Александра Золака, директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, због извршеног кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У пријави се, између осталог, наводи да пријављени Александар Золак, већ дужи временски период почев од 24. септембра 2021. године у континуитету користи сваку прилику укључујући медијски наступ на територији Републике Српске и БиХ како би износио нетачне, двосмислене и непровјерене информације као и информације које су супротне утврђеном чињеничном стању утврђеном од стране стручних институција, а у вези употребе кисеоника у болницама и другим здравственим установама у Републици Српској у смислу да се умјесто кисеоника који има медицинска својства за лијечење пацијената користи индустријски кисеоник.

У пријави се истиче да је Золак износио неистине.

- Пријављени је износио ове неистине иако је Влада Републике Српске одмах након појављивања у јавности поменутих дезинформација ангажовала референтну лабораторију из Србије која је извршила узорковање кисеоника који се користи у медицинским установама у УКЦ Српске и болници у Приједору, а да су резултати анализе и испитивања јасно показали да се у обје здравствене установе користи кисеоник који испуњава све прописане услове за лијечење пацијената и чак да има већи проценат медицинских карактеристика и својстава од оних који су стандард у фармакологији и медицини - саопштено је из Владе Српске.

Предсједник Владе, Радован Вишковић, најавио је јуче, након одржаног састанка са директорима болница, ће Влада у скупштинску процедуру упутити законске акте да би до краја наредне седмице Српска имала уређену законодавну процедуру за снабдијевање здравствених установа медицинским кисеоником.

Руководство Српске нагласило је да очекују да Народна скупштина спријечи погубно дјеловање Агенције за лијекове БиХ и њеног директора Александра Золака, доношењем лекс специјалис закона о забрани дјеловања ове Агенције у Српској.