latinica  ћирилица
15/10/2021 |  15:27 ⇒ 15:41 | Аутор: СРНА

Арлов: У пројекту учествују малишани из Сребренице, Мостара и Брчког (ФОТО)

У пројекту "Спојимо дјецу Републике Српске са дјецом Косова и Метохије" наредне године ће учествовати дјеца из Сребренице, Брчко дистрикта и Мостара, потврђено је из Одбора за помоћ Србима на Космету.
Шамац, Арлов - представници основних школа - Фото: СРНА
Шамац, Арлов - представници основних школаФото: СРНА

- У оквиру пројека наредне године у Републици Српској боравиће дјеца са Баније и Глине из Хрватске, као и малишани са потешкоћама у развоју из Косовске Митровице за које се гради "Дневни центар" - рекао је предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Космету Милорад Арлов током састанка у Шамцу који је организовао шамачки Одбор за помоћ Србима са Косова и Метохије.

Он истиче да ће за предстојеће божићне и новогодишње празнике подијелити око 2.000 пакетића дјеци са Космета које су прикупили њихови вршњаци.

Арлов је захвалио свима који су на било који начин помогли ова два пројекта, те се нада да ће Дневни центар "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици завршити до краја године, за шта им је неопходно још нешто мање од 40.000 евра.

Он је на састанку рекао да је вољан доћи у сваку локалну заједницу да упозна становнике са животом Срба на Космету.

Арлов је навео да је у претходних девет година у Републици Српској боравило 5.000 дјеце и око 500 просвјетних радника са Космета, а у Српској угостило их је око 4.000 породица и 50 основних школа из 32 локалне заједнице.

Шамац, представници основних школа (Фото: СРНА)

На састанку у Шамцу са представницима основних школа из ове општине, као и Брода и Пелагићева било је ријечи о пројекту "Спојимо дјецу Републике Српске са дјецом Косова и Метохије" и о наставаку изградње Дневног центра у Косовској Митровици.

Са представницима општине Шамац и основних школа, као и родитељима који ће угостити дјецу са Космета разговарао је Аров и предсједник шамачког Одбора за помоћ Србима на Космету Милорад Арлов и Лазар Благојевић.

Благојевић је рекао новинарима да шамачка општина за шест година, колико учествује у пројекту "Спојимо дјецу Републике Српске са дјецом са Косова и Метохије", угостила 250 малишана из јужне српске покрајине, те да је данас разговарано и о наставку хуманитарних активности.

- Поново ћемо укључити основне школе који су главни носилац активности, анимираћемо родитеље и покушати да генерацијски узраст дјеце распоредимо како би лакше могла да се прилагоде - рекао је Благојевић.