latinica  ћирилица
15/10/2021 |  16:11 ⇒ 16:13 | Аутор: sputniknews.com

Амерички разарач покушао да пређе руску границу у Јапанском мору (ВИДЕО)

Амерички разарач покушао је да наруши државну границу Русије у Јапанском мору, али га је у томе спријечио велики противподморнички брод Тихоокеанске флоте "Адмирал Трибуц", саопштило је Министарство одбране Русије.
Амерички разарач "Chafee" (Фото: Sputnik/Screenshot) - Фото: Тwitter
Амерички разарач "Chafee" (Фото: Sputnik/Screenshot)Фото: Тwitter

Како се наводи, око 17.00 часова по локалном времену разарач "Chafee (DDG 90)" америчке Ратне морнарице, који се већ неколико дана налази у Јапанском мору, приближио се територијалним водама Русије и "покушао да пређе државну границу".

Брод "Адмирал Трибуц" који се налазио у том подручју је путем међународног канала за везу упозорио страни брод да су такви поступци недопустиви. Истиче се да је амерички брод такође био обавјештен да се налази у подручју затвореном за пловидбу због "артиљеријских паљби у оквиру заједничких руско-кинеских вежби Поморска сарадња 2021 које се одржавају од 14. до 17. октобра".

- Након примљеног упозорења разарач "Chafee" умјесто да промијени курс и напусти затворено подручје, развио је сигналне заставице које указују на припрему за полетање хеликоптера са палубе, што значи немогућност промене курса и брзине. Покушао је да наруши државну границу Русије у заливу Петар Велики - саопштило је руско Министарство одбране.

Дјелујући у оквиру међународних правила пловидбе, брод "Адмирал Трибунец" је кренуо да "отјера уљеза" од руских територијалних вода.

- Када се посада америчког разарача увјерила у одлучност посаде руског брода да спријечи нарушавање државне границе, "Chafee" је промијенио правац и у 17.50 часова се окренуо назад када је од брода "Адмирал Трибунец" био удаљен мање од 60 метара. Поступци посаде разарача "Chafee" америчке Ратне морнарице представљају грубо кршење међународних правила за спречавање судара бродова на мору и руско-америчког међувладиног споразума о спречавању инцидената на отвореном мору и у ваздушном простору изнад њега из 1972. године - саопштава руска војска. 

У саопштењу се додаје да противподморнички брод "Адмирал Трибуц" наставља да извршава задатке у Јапанском мору.