latinica  ћирилица
15/10/2021 |  16:26 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

Милић: Настављамо политику заштите права и интереса држављана Српске

Савез независних социјалдемократа спроводиће и даље политику заштите и афирмације права и интереса држављана Републике Српске у Брчко дистрикту, као и рад који ће омогућити подизање укупног квалитета живота свих грађана, рекао је данас предсједник Општинског одбора СНСД-а Брчко Синиша Милић.
Градоначелник Брчког Синиша Милић - Фото: СРНА
Градоначелник Брчког Синиша МилићФото: СРНА

Милић је на конференцији за новинаре најавио кампању за прибављање ентитетског држављанства.

Према тренутним подацима око 27.000 становника Брчког има ентитетско држављанство Републике Српске, а око 15.000 још нема опредијељено ентитетско држављанство.

- Нема потребе да напомињем колико је то важно за укупну позицију држављана Републике Српске на подручју Брчко дистрикта у складу са Арбитражном одлуком. То је једна од везивних тачака са Републиком Српском и настојаћемо да кроз свој страначки активизам позовемо грађане да се опредијеле за ентитетско држављанство - рекао је Милић.

Он је навео и да се очекује одговор из брчанске Владе на иницијативу коју је упутио СНСД, а односи се на то да се на другачији законски начин регулише питање инвестиционог одржавања стамбених зграда у Брчко дистрикту, што је евидентно проблем већ дуже година.

На конференцији за медије истакнуто је и да је реализовано или упућено у процедуру низ других иницијатива, као што су иницијатива "Е-беба", која би требала да омогући прибављане матичних докумената за новорођенчад без оптерећења за родитеље, те иницијатива за формирање дневног центра за дјецу са тешкоћама у развоју.

Међу иницијативама је и захтјев да се у Закону о порезу на некретнине подигне праг за неопорезиви дио са 20.000 КМ на 40.000 КМ, што ће сасвим сигурно помоћи грађанима слабијег имовинског стања.

Осврћићу се на рад брчанског Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду, Милић је рекао да је у протеклом периоду, од када је на челу Одјељења кадар СНСД-а Миленко Нинковић, учињен огроман напредак будући да је донесен Правилник, који ће први пут важити дужи низ година, а пољопривредници ће унапријед моћи да знају на који износ и на које подстицаје у пољопривреди могу да рачунају.

Он је навео да ће бити и исплата заосталих 20 одсто подстицаја за пољопривреднике за претходну годину, као и то да су у скупштинску процедуру ушле измјене Закона о ловству које ће омогућити да се периодично врши одстрел штеточина, што је велики напредак ако се зна да годинама уназад у Брчком постоји забрана лова.

Милић је истакао да је све наведено препознато у јавности будући да СНСД-у приступа велики број нових чланова, те да су сви добродошли.

Он је рекао да, захваљујући стабилности и јединству свих страначких структура, нема потребе да се говори о консолидацији ове политичке организације након промјена које су се десиле у августу у самом врху странке у Брчком, већ о унапређењу и даљем јачању СНСД-а, као најјаче политичке партије из реда српског народа.

- Сматрамо да ће активности које ћемо обављати унаприједити даљи рад СНСД-а у Брчком с циљем обнављања и подмлађивања страначке структуре, укључивања већег броја младих и образованих у рад наше политичке организације и креирању политика на локалном нивоу задржавајући главне смјернице СНСД-а по којима смо били препознатљиви у претходном периоду и захваљујући чему смо дуги низ година били побједници на свим изборима - навео је Милић.

Говорећи о темама које су биле актуелне на сједници Општинског одбора странке која је одржана синоћ, он је истакао да је на сједници анализирана политичка ситуација у Брчко дистрикту, те да је оцијењено да коалиција функционише стабилно и да је несумњив допринос СНСД-а стварању политичке климе која је омогућила реализацију бројних инфраструктурних и развојних пројеката.

Он је истакао да СНСД поздравља почетак рада Канцеларије за превенцију корупције, као и Комисије за одлучивање о сукобу интереса, које ће својим ангажманом активно допринијети креирању закона који прате ову област.

Милић је навео да је на сједници усвојена одлука о формирању Актива пензионера, донесен План активности Општинског одбора СНСД-а за период октобар-јануар 2022. године, те да су чланови Одбора информисани о активностима у вези са обнављањем и ојачавањем мјесних одбора као најважнијих структура сваке општинске организације.