latinica  ћирилица
15/10/2021 |  16:31 ⇒ 16:31 | Аутор: СРНА

Кошарац и Ћурић са делегацијом ФАО о унапређењу пољоприведе и туризма

Унапређење пољопривреде, туризма и енергетике у Требињу и Херцеговини и дефинисање даљих корака биле су теме састанка министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца, са градоначелником Мирком Ћурићем и представницима Организације УН за храну и пољопривреду.
Кошарац и Ћурић са представницима ФАО - Фото: СРНА
Кошарац и Ћурић са представницима ФАОФото: СРНА

Кошарац је рекао новинарима да је на састанку разговарано о дефинисању акционих планова како да се кроз средства ФАО, али и других међународних финансијских организација, може инвестирати у развој пољопривреде, туризма, агротуризма и зелене агенде који на подручју Херцеговине могу имати перспективу и промоцију.

Он је додао да је данас разговарано о пласману производа из Херцеговине преко "Херцеговачке куће" на нова тржишта, односно у иностранству, те да су о томе дефинисани кораци.

- У мандату Министарства спољне трговине и економских односа је Канцеларија за ветеринарство, у будућих десетак дана имаћемо конкретне састанке како бисмо омогућили да Аграрни фонд Требиње извози своје производе на нека друга тржишта, за почетак земље Цефте, а онда и даље - рекао је Кошарац.

Он је додао да је данас разговарано и о развоју туризма, који је једна од есенцијалних привредних грана у Требињу, те истакао да овдје постоји добар потенцијал вјерског и винског туризма.

- Разговарали смо о начину и могућностима афирмације агротуризма у Херцеговини и вјерујем да ћемо у будућем периоду бити вјеродостојни у томе да прикажемо да се и од тога може живјети - рекао је Кошарац.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је на данашњем састанку указано да је у претходном периоду ФАО организација радила на изради стратешког документа развоја пољопривреде на подручју Требиња, те додао да је данас разговарано о сљедећим корацима, односно реализацији значајних пројеката за развој пољопривреде и агротуризма.

Он је навео да је међу темама које су данас отворене био систем за наводњавање, набавка опреме за прераду воћа, поврћа, опреме за обраду земљишта.

Ђурић је истакао да је "Херцеговачка кућа" пројекат који је позитивно оцијењен и у овој организацији, те сматра да ће од ње имати конкретну подршку.

Замјеник регионалног директора Организације ФАО за Европу и Централну Азију Набил Ганги рекао је да је Требиње партнер ове организације, те заједнички раде на реализацији пројекта руралног развоја.

Он каже да су на данашњем састанку потврдили добре односе са Градском управом Требиње и Министарством спољне трговине и економских односа у Савјету министара, те будућу сарадњу са Требињем и БиХ.

Делегације су након састанка у Градској управи Требиње обишли винарију Анђелић и манастир Тврдош.