latinica  ћирилица
15/10/2021 |  17:59 ⇒ 18:06 | Аутор: Б92

УЕФА због гола Мбапеа тражи промјену правила о офсајду (ВИДЕО)

УЕФА се залаже за промјену правила у вези са офсајдом након гола који је Килијан Мбапе постигао за побједу Француске против Шпаније у Лиги нација.
УЕФА због гола Мбапеа тражи промјену правила о офсајду (Фото: EFE) -
УЕФА због гола Мбапеа тражи промјену правила о офсајду (Фото: EFE)

Жестоко критикован у Шпанији, енглески судија Ентони Тејлор "донио је исправну одлуку, засновану на постојећем правилу и његовом званичном тумачењу", рекао је Роберто Росети, шеф судија у кровној европској фудбалској организацији.

По ријечима Росетија, покушавајући да пресретне додавање Теа Ернандеза, шпански дефанзивац Ерик Гарсија је оставио Мбапеа у игри чак и ако је био даље од гола од француског нападача.

- Овај случај нам показује да је тумачење правила у сукобу са духом правила, а то је да се фудбалер спријечи да искористи предности офсајд позиције - рекао је Росети.

Став УЕФА је, како је рекао, да је потребно побољшати формулацију правила коју је донио Међународни борд фудбалских асоцијација задужен за промјену фудбалских правила, како би се прилагодио "духу игре".

Росети је рекао да је већ контактирао Међународну фудбалску федерацију и ИФАБ и да ће о рјешењима разговарати на сљедећем састанку одбора Техничкг-савјетодавног вијећа заказаном за 27. октобар.