latinica  ћирилица
15/10/2021 |  18:57 ⇒ 18:58 | Аутор: СРНА

Генг: Заштитити безбједност и права Срба на Космету

Кинески амбасадор у УН Генг Шуанг нагласио је у Савјету безбједности у Њујорку да је Кина забринута сталним једностраним поступцима Приштине који су довели до тензија и даље ескалације на Косову и Метохији, те истакао да треба заштити безбједност, легитимна права и интересе Срба у јужној српској покрајини.

Генг је напоменуо да је дијалог једино рјешење и да једнострани поступци не доносе стабилност у региону, нити су у интересу било које стране.

Он је изразио наду да ће релевантне стране предузети одговарајуће мјере и ефикасно заштити безбједност, легитимна права и интересе Срба на Косову.

Амбасадор Кине упозорио је да питање Косова и Метохије остаје потенцијални безбједносни ризик за западни Балкан и југоисточну Европу.

- Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и разумије легитимну забринутост Београда због развоја ситуације Косову и Метохији - изјавио је Генг.

Он је нагласио да је став Кине у вези са суверенитетом и територијалним интегритетом Србије досљедан и похвалио позитивне напоре Београда и вољу за дијалог ради проналажења рјешења за питање Косова и Метохије.

Генг је рекао да Пекинг поштује напоре обје стране да кроз дијалог и консултације пронађу прихватљиво рјешење за обје стране, у оквиру Резолуције 1244 Савјета безбједности УН.

Према његовим ријечима, Кина поздравља разговоре Београда и Приштине, али жали што ти разговори до сада нису донијели резултате.

Генг је навео да спровођење постигнутих споразума може помоћи изградњи међусобног повјерењу.

Када се ради о мисији Унмика на Косову и Метохији, Генг је истакао да Кина подржава обезбјеђивање адекватних ресурса за спровођење мандата мисије.