latinica  ћирилица
15/10/2021 |  22:10 ⇒ 22:11 | Аутор: СРНА

Селаковић: Пријатно ме изненадило обраћање шефа УНМИК-а

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је да га је пријатно изненадило обраћање шефа УНМИК-а Захира Танина на данашњој сједници Савјета безбједности УН у Њујорку.
Никола Селаковић  (Фото:Sputnik / Lola Đorđević) -
Никола Селаковић (Фото:Sputnik / Lola Đorđević)

- У уводном говору Танина се на језгровит начин нашло и оно што се дешавало 13. октобра и након 15. септембра, а односило се на инциденте на Јарињи и Брњаку, на размештање специјалних полицијских јединица мимо договора у Бриселу и на крају, на дешавања у којима је постојала употреба силе под изговором борбе против шверца и организованог криминала - рекао је Селаковић.

Он је након сједнице у Њујорку оцијенио да Србија може да буде задовољна објективним и језгровитим излагањем шефа УНМИК-а, али и дијела сталних и несталних чланица, које су подржале територијални интегритет и суверенитет Србије, мандат УНМИК-а и Резолуцију 1244 у оквиру које мора да се дође до одрживог рјешења косовског питања.

- Када погледате како су говорили представници Индије, Туниса, Вијетнама, Кеније, Мексика, видело се да је већина јасно и недвосмислено подржала територијални интегритет Србија, нашу посвећеност дијалогу и осудила једностране потезе Приштине - рекао је Селаковић.

Он је истакао да Приштина "ипак није успјела" и поред пласирања лажи и подметачина, различитих лажних конструкција чији је циљ да подрију позицију Србије, преносе београдски медији.

Шеф УНМИК-а Захир Танин је, представљајући извештај генералног секретара УН Антонија Гутереса, рекао је да је недостатак политичке комуникације кључни разлог нових тензија.

- Власти у Приштини су, без одговарајуће комуникације са осталим организацијама укључујући и КФОР, почеле да спроводи одлуку о регистарским таблицама - рекао је Танин, наводећи да су се на административној граници појавила блиндирана возила, као и да је употребљен сузавац како би растјерали демонстранте.

Он је истакао и да је недјељу дана касније косовска полиција је поново распоредила специјалце на сјевер Косова и остаје питање да ли је НАТО обавијештен о акцији на ваљан начин.

- Уколико се велика већина људи из различитих заједница не осјећа као дио политичког процеса и уколико друштво не стане иза преговора, сви покушаји да се ријеше проблеми ће бити недостижни - рекао је Танин, називајући документе потребним, али недовољним за трајна решења.

На сједници Савјета безбједности УН у Њујорку је данас представљен редовни шестомјесечни извјештај о раду УНМИК-а.