latinica  ћирилица
16/10/2021 |  07:59 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Додик: Јасеновац није средство, већ стратиште

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је скандалозан и понижавајући, и са људског и са политичког становишта, приједлог Бакира Изетбеговића да се у "закону о забрани негирања геноцида у Сребреници", који је наметнуо Валентин Инцко, уграде и амандмани који би се односили на злочин у Јасеновцу.
Милорад Додик (Фото: Спутњик) -
Милорад Додик (Фото: Спутњик)

- Понижавајући је, јер је то покушај трговине стратиштима, изједначавања злочина, као и кориштења највећег стратишта српског народа икада у приземне политичке сврхе. Изетбеговић би да нас подмити амандманом у који би требало да стане пола милиона убијених Срба не би ли ми прихватили да се на неким другим мјестима дешавало шта се није дешавало. Срамота, па и ако је од Изетбеговића - нагласио је Додик за Срну.

Упитан да прокоментарише Изетбеговићев приједлог да се у "закон о забрани негирања геноцида дода Јасенавац", Додик је поручио да Србима није потребан закон да би сви знали шта се десило у Јасеновцу.

- Ми не тражимо да се ико кажњава ако доведе у питање пола милиона српских жртава у Јасеновцу и око њега. Ми законима не утврђујемо историјске чињенице. Јасеновац нама није средство за националну хомогенизацију. То стратиште је за Србе изнад свих приземних интереса и ствари - истакао је Додик.

Он је констатовао да је жалосно што Изетбеговић није схватио да Срби неће да тргују са правом на слободу изражавања, мишљења, и да више не прихватају наметнута рјешења.

- Јадно је што је и на тренутак помислио да Јасеновац може бити предмет било каквих политичких разговора или преговора! То што тргује Сребреницом, о томе нека му суде у ФБиХ - нагласио је Додик.