latinica  ћирилица
16/10/2021 |  08:35 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

Вучић: Велика Британија стоји иза напада Приштине на Србе на КиМ

Предсједник Србије Александар Вучић је рекао да Велика Британија стоји иза недавног напада приштинских специјалаца Росу на Србе на сјеверу Косова и Метохије, под изговором борбе против шверца.
Александар Вучић (фото:инстаграм) -
Александар Вучић (фото:инстаграм)

- Имам одличне односе са Великом Британијом и увијек ћу да их желим, али не дам да ме праве будалом. Нашли смо им 58 чаура, НАТО калибра 5,56. Из истог је убијен Оливер Ивановић. Тај калибар Срби са Косова и Метохије немају - рекао је Вучић синоћ за ТВ Прва.

Он је рекао да не може да поднесе вријеђање интелигенције лажном причом о "борби против корупције и криминала", те нагласио да то Приштина увијек ради уз подршку земаља Квинте.

Вучић је истакао да ће Приштина ускоро да произведе још једну акцију налик оној 13. октобра, али да ће тада јединице послати у неко албанско мјесто како би се оправдали и рекли да је то борба против корупције и криминала.

Вучић је нагласио да Заједница српских општина мора бити створена, јер је тако уговорено Бриселским споразумом, као и да Срби морају да изађу и на сутрашње локалне изборе на Косову и Метохији, те поновио да се погром над Србима на Косову неће десити као 2004. године.

Говорећи о кризи по питању гаса и струје, Вучић је рекао да "жив није" до сусрета са руским предсједником Владимиром Путином који је заказан за 25. новембар.

Он је навео да ће Србија до Нове године потрошити залихе гаса и да је сусрет са Путином од кључне важности, којег ће, како је навео, замолити да цијене гаса за Србију остану исте још неколико мјесеци.

- Први пут ћу да кажем шта су нам Руси понудили. Ја сам рекао да ми то не можемо да платимо. Руси су рекли узмите 70 одсто берзанске цијене и 30 одсто нафтну формулу по садашњим цијенама, а то је 790 долара уместо 270. Ми сада плаћамо 100 одсто по нафтној формули - рекао је Вучић и поновио да ће Србија, по потреби, добијати струју од Републике Српске, коју ће касније враћати.

Када је ријеч о прислушкивању, Вучић је рекао да је постојала група људи из МУП-а која је недвосмислено радила на прикупљању обавејштајних података о њему и његовој породици, да је у све то несумњиво био умијешан и инострани фактор, а све с циљем како би га склонили са власти.

На питање да ли је министар одбворане Србије Небојша Стефановић, који је тада био министар полиције, међу онима који су жељели да га склоне са власти и зашто је онда још у влади, Вучић је рекао да нема доказе да је Стефановић то радио, као и да ће ако је за нешто крив ићи у затвор.

Што се тиче борбе против вируса ковида 19, он је најавио да ће Кризни штаб сутра разговарати о ковид пропусницама и да ће онда бити донијета одлука.