latinica  ћирилица
16/10/2021 |  08:49 ⇒ 08:52 | Аутор: СРНА

Селаковић: Гутерес објективно о КиМ, интересовао се за ситуацију у БиХ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је послије разговора са генералним секретаром УН Антониом Гутересом да је његов саговорник показао изузетно велико интересовање за дешавања у региону, посебно у БиХ, а објективно је говорио и о Космету.
Никола Селаковић - Фото: СРНА
Никола СелаковићФото: СРНА

Селаковић је навео да је Гутерес истакао потребу за што већом и интензивнијом сарадњом Србије и Хрватске са циљем што веће и боље стабилизације нашег региона.

Он је рекао да су добијена увјеравања да ће Мисија Унмика на Косову и Метохији наставити да дјелује непристрасно, у складу са мандатом који јој је дат и повјерен у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН-а, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Селаковић је навео да је реакција генералног секретара УН на посљедње догађаје на Косову и Метохији иста као и шефа Унмика Захира Танина, који је о томе објективно и језгровито говорио.

- Чињеница да је Танин посветио готово 40 одсто свог брифинга тој ситуацији дијели и сам генерални секретар. То смо посвједочили у току овог састанка - рекао је Селаковић.

Он је додао да је Гутереса упознао са резултатима економских и друштвених реформи у Србији, те да је Гутерес поздравио инцијативу предсједника Србије Александра Вучића "Отворени Балкан", коју су као шансу за регион препознали премијери Сјеверне Македоније и Албаније.