latinica  ћирилица
16/10/2021 |  09:43 ⇒ 09:45 | Аутор: СРНА

Британци састављају негативне извјештаје о сјеверу покрајине

Британски држављани, често и у униформама, у све четири српске општине на сјеверу Косова и Метохије разговарају са разним профилима људи, али састављају само обавјештајне извјештаје у којима је сјевер у негативном контексту, рекао је за Блиц извор из Кфора.
Драма на Косову (фото: kosovo-online.com) -
Драма на Косову (фото: kosovo-online.com)

Овај извор је испричао да у посљедње двије године на сјеверу Космета изузетно често, по неколико пута недјељно, дјелују двије групе од по четворо обајвештајаца, британских држављана, а посао им је да састављају извјештаје о том дијелу покрајине.

- У њиховим извјештајима се увијек наводи да је сјевер Космета пун криминала, те да је изузетно присутан и опасан руски фактор - рекао је овај извор из Кфора.

Како се наводи, ови британски извјештаји се не само знатно разликују по садржају и чињеницама од, на примјер словеначких и швајцарских, већ се не шаљу ни осталим чланицама Квинте, па ни у Кфор.

С друге стране, истиче овај саговорник, тимови словеначког и швајцарског Кфора своје извјештаје заснивају на разговорима са грађанима и припадницима такозване Косовске полиције, и они су балансиранији и буду прослијеђени команданту Кфора.

Према сазнањима Блица, Амбасада Велике Британије у Приштини уско координише активности са амбасадом у Скопљу и на тој релацији се обавља много послова у вези са ужим дијелом региона.

Циљ таквих извјештаја је, како се наводи, да се створи атмосфера у којој би се сјевер Космета ослабио, урушила српска политичка структура на Косову и Метохији и умањио утицај Београда на КиМ.

Лист наводи и да је јавна тајна да америчка амбасада у Приштини не оправдава начин дјеловања приштинског премијера Аљбина Куртија, који има подршку за борбу против корупције, али не и за једностране акције.