latinica  ћирилица
16/10/2021 |  10:03 ⇒ 10:36 | Аутор: СРНА

Павлова: Коридор "Пет це" означен као приоритетан пројекат

Европска инвестициона банка до данас је одобрила БиХ више од три милијарде евра зајмова, од чега је само за Коридор "Пет це" издвојено више од милијарду евра, изјавила је потпредсједник ЕИБ-а Љиљана Павлова и поручила да БиХ мора провести реформе ради интеграције у ЕУ.
Коридор 5Ц - Фото: Screenshot/YouTube
Коридор 5ЦФото: Screenshot/YouTube

- ЕИБ је 2020. године одобрила 340 милиона евра за изградњу 36 километара дуге дионице између Медакова и Поприкуше, чиме је досадашње финансирање тог пројекта премашило милијарду евра. Ове године намјеравамо потписати уговор о бесповратним средствима ЕУ у износу од пет милиона евра за надзор радова на изградњи поддионица Коридора "Пет це" Почитељ-Звировићи - навела је Павлова.

Након њеног завршетка током идуће године, Павлова је нагласила да ће та поддионица омогућити континуирани пут од око 21 километар на ауто-путу између Почитеља и Бијаче на јужној граници БиХ са ЕУ.

- Коридор "Пет це" значајан је транзитни правац између држава регије који пролази кроз БиХ, због чега је у Економском и инвестиционом плану ЕУ за западни Балкан означен као приоритетан пројекат - рекла је Павлова за Дневни аваз.

Као банка ЕУ, Павлова је истакла њихову подршку и финансијску помоћ коју су посебно интензивирали након поплава 2011. године на изградњи инфраструктуре и мјера заштите од поплава.

Она је поручила властима у БиХ да наставе са провођењем реформи ради интеграције у ЕУ и испуњавања критеријума за чланство у подручјима основног законодавства и институционалног оквира, укључујући јавну администрацију, владавину закона и темељна права.

- Помоћи ћемо западном Балкану и БиХ да приступе средствима која су доступна у оквиру Економског и инвестиционог плана ЕУ у сврху убрзавања економске трансформације у зелени, дигитални и одрживи модел. У исто вријеме, јачаћемо приватни сектор који може створити нова радна мјеста и унаприједити конкурентност локалног тржишта - поручила је Павлова.

Будући да банка ЕУ блиско сарађује с институцијама и локалним партнерима ЕУ, Павлова је навела да ће тражити најбоље финансијске инструменте за помоћ државама у прилагођавању климатским промјенама и наставку зеленог опоравка од пандемије.