latinica  ћирилица
16/10/2021 |  11:04 ⇒ 11:05 | Аутор: novosti.rs

Годфри: Немам осјећај да су Срби русофили

Амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри сматра да сада постоји довољно политичке воље да се пронађе рјешење у вези с проблемом Косова и Метохије, као и да је изазов да оно буде дуготрајно, али да не може бити наметнуто са стране већ да мора да произађе из договора Београда и Приштине.
Ентони Годфри - Фото: РТС
Ентони ГодфриФото: РТС

Годфри се осврнуо на критике које се односе на његово наводно мијешање у унутрашња питања Србије и рекао да пошто оне стижу и од власти и од опозиције, мисли да је на правом мјесту.

У интервјуу Новостима, нагласио је да бојкот избора опозиције не би био добар за демократију у Србији.

Он има утисак да Срби нису толики русофили каквим их представљају, већ да су одлучили да буду дио Европске уније, а није сигуран да ли Русија дијели амерички и европски циљ да подржи Србију да уђе у ЕУ.

Признао је да је прошлост односа Србије са САД и НАТО пуна изазова и нагласио да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изразио јавно жаљење због цивилних жртава 1999, што је, како је рекао, и сам урадио.

Истиче да није његов посао да буде ангажован у прављењу бољег политичког окружења у земљи, али да то не значи да нема проблема, а поменуо је наводе канцеларије ОЕБС о медијској сцени гдје мисли да треба да дође до напретка.

Амерички дипломата сматра да је природно да се након двије године његовог службовања у Београду говори о његовом насљеднику, али је поручио да је он тренутно амбасадор САД у Србији и да наставља да буде фокусиран на свој посао.

Годфри мисли да је први амерички дипломата у Београду Јуџин Скајлер добро описао наш менталитет када је прије 140 година рекао да су Срби "искрени, директни и конзервативни народ", што је по њему и данас у великој мјери тачно.

Као најкориснији савјет који је добио о Србији и Србима, Годфри наводи да је то да буде отворен и искрен зато што, каже, Срби имају детектор за глупости и фолирање, односно знају када је неко неискрен.

Навео да је током свог службовања пропутовао скоро цијелу земљу, да воли да посјећује кафане, да је научио да кува српска јела, да говори српски, пише ћирилицом и да се осјећа Београђанином.

Годфри је признао да је велики гурман, да воли српске кафане и кухињу, једноставну народску храну, а нагласио је да умије да спрема веома добар пребранац.

Рекао је да му је предсједник Александар Вучић открио српска вина, која подједнако воли као и ракију.

Амерички дипломата је примијетио да људи у Србији у кафанама причају о политици и да послије прве ракије буду и мало отворенији, а како је рекао као човјек из Њујорка примјећује да су људи у Србији веома директни.

Омиљена мјеста у су му Београд, гдје посебно издваја Калемегдан и Топчидерски парк, затим Ниш и за њега јединствена Делиблатска пешчара.