latinica  ћирилица
16/10/2021 |  11:51 | Аутор: РТС

Тужилац на суђењу Харадинају и Гуцатију: Морамо да заштитимо оне који траже правду

На почетку суђења Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају који су оптужени за ометање рада Специјализованог тужилаштва и застрашивање и одмазду према свједоцима, Специјализовани тужилац Џек Смит рекао је да се у предмету ради о "условима који се изискују за непристрану примјену правде" и "ономе што је потребно да би владавина закона постала реалност".
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo) -
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo)

Смит је рекао да је истина у темељу правде и да истина, због које је потребно то суђење, јесте чињеница да "постоји мала, али моћна група људи на КиМ која не жели да постоји овај Суд и која ће да направи све да му наштети у узалудном покушају да оправда лажни наратив да ниједан војник тзв. ОВК није починио никакав злочин за вријеме рата".

Смит је истакао да Гуцати и Харадинај припадају тој групи и ниподаштавају све оне који сарађују са Специјализованим вијећима и Специјализованим тужилаштвом као "шпијуне", "колаборационисте" и "издајнике" који су "изневјерили" своје сународнике, наводи се у саопштењу Специјалног суда у Хагу.

Нагласио је да Специјализована вијећа треба да буду суд који се води интересима жртава, те да је "атмосфера застрашивања свједока и ометања поступака која постоји у кривичним суђењима против бивших припадника тзв ОВК" дио разлога због којих је основан и због чега се налази у Хагу.

- Та атмосфера је у прошлости утицала на то да су свједоци били спријечени да приступе суду и кажу шта знају о злочинима тзв. ОВК - рекао је Смит.

Додао је да "оптуженици добро знају за ту прошлост и надају се да овдје примијене исту стратегију како би застрашили свједоке, јер је то прије успијевало".

Специјализовани тужилац је изјавио да непристрана примјена правде подразумијева изградњу и подстицање институција које могу да заштите оне који су у потрази за правдом, те да Специјализована вијећа имају могућност да обезбиједе правду за многе жртве на КиМ, наводи се у саопштењу.

- Разлог због којег Вијећа имају ту могућност је у томе да представљају безбједно мјесто за свједоке да слободно говоре о кривичним дјелима која су видјели, о онима у којима су сами настрадали, као и о онима у којима су настрадали чланови њихових породица - рекао је Смит.

Додао је да је од "највеће важности је да Вијећа представљају мјесто гдје могу да то направе без страха од репресалија или одмазде".

Тужилаштво у понедјељак, 18. октобра почиње да изводи своје доказе, закључује се у саопштењу.