latinica  ћирилица
16/10/2021 |  12:42 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Ристић: Без подршке Владе тешко опстати у намјенској индустрији

Предсједник Управног одбора у Техничком ремонту Братунац, Славенко Ристић, рекао је да је без подршке Владе Републике Српске веома тешко опстати у намјенској индустрији и истакао важност да она препознаје намјере овог предузећа које намјерава да отвори нови објекат у Српској.
Славен Ристић (Фото: theprestige.ba) -
Славен Ристић (Фото: theprestige.ba)

Ристић је навео да је ријеч о објекту који је планиран да буде у округу Бањалуке и треба да запосли више од 300 људи.

- Пројекат је договорен и ми смо спремни да уђемо у ту инвестицију. Сва производња ће бити намијењена извозу, прије свега, и то проширује капацитете и могућности ТРБ-а - појаснио је Ристић у изјави Срни.

Ристић је напоменуо да су тренутно у процесу рјешавања финансијске конструкције, одобрења и свих дозвола потребних за такву фабрику, те сматрају да ће то бити готово у року од годину дана.

- Не могу сада да тврдим са сигурношћу, али вјерујем да ћемо у наредна два мјесеца изаћи званично у јавност са свим детаљима, бизнис планом и конкретним стварима - рекао је Ристић, који је и већински власник ТРБ-а.

Он је подсјетио да је ТРБ до сада имао врло добру сарадњу са Владом Републике Српске када је ријеч о возилу "деспот" и свим развојним пројектима, те да ће управо у том фону и наставити.

Ристић је указао и да само присуство министара и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на сајмовима ТРБ-у даје вјеру да може боље и више.

Када је ријеч о Сајму Партнер, он је оцијенио да је та манифестација и за ТРБ, а и за остале компаније из намјенске индустрије, била добра прилика да се окупе на домаћем терену, будући да је Београд близу.

Ристић је напоменуо да је Сајам био прилика да прво унутар компаније размијене искуства, а онда је та манифестација донијела и неке конкретне уговоре, заинтересоване клијенте.

- Са Руском Федерацијом смо потписали значајно писмо намјере, које би у будућности требало да да неке резултате да бисмо могли да увећамо наше капацитете - истакао је Ристић.

Он је нагласио да је утисак свих људи био да је најпосјећенији штанд био управо штанд ТРБ-а, који је препознатљив по свом тиму, инжењерима и производима које у континуитету представља.

Када је ријеч о пандемији вируса корона, чије посљедице нису заобишле ни намјенску индустрију, Ристић је навео податак да је у ТРБ-у годишњи план возила која треба да произведу мањи за око 70 одсто него у односу на период прије пандемије.

- На све дијелове - моторе, мјењаче, било шта што треба да увеземо из ЕУ, чекамо по шест-12 мјесеци - указао је Ристић и оцијенио да се ситуација сада мало стабилизује када је ријеч о добављачима.

Ристић сматра да је најважније то што током пандемије ТРБ није отпуштао раднике већ су се трудили да сви заједно прођу кроз све што се дешавало.

- Сад већ видимо неко свјетло на крају тунела. Радујемо се свему томе - закључио је Ристић.

Прву информацију о изградњи нове фабрике ТРБ-а је у понедјељак, 11. октобра, дао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је на сајму наоружања у Београду истакао да ће Република Српска помоћи своју намјенску индустрију.