latinica  ћирилица
16/10/2021 |  12:57 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Градска џамија у Прњавору (ФОТО/ВИДЕО)

Петак у Прњавору, уобичајен радни дан. Са минарета Градске џамије чује се езан, позив вјерницима на подневну молитву, џуму-намаз.
Градска џамија у Прњавору - Фото: РТРС
Градска џамија у ПрњаворуФото: РТРС

Тако већ 220 година, са прекидом током посљедњег рата, када је ова богомоља била потпуно срушена.

Мушким члановима заједнице џума-намаз је обавезна. Тада заједно упућују своју захвалност Узвишеном Богу и величају га.

Градска џамија у Прњавору (Фото: РТРС)

Са минбера имам говори џематлијама о актуелним темама из угла вјерске традиције.

Овог петка хутба је била посвећена праведности, самовредновању и пријатељству у животу сваког човјека.

Кур'ански ајет или стих каже да Аллах наређује праведност и да се свачије право поштује, а да се забрањују разврат и насиље.

- Прва ствар, браћо и сестре, коју Узвишени Аллах џ.ш. наређује у овом кур'анском ајету јесте праведност, без обзира да ли се она односила на муслимане или немуслимане, она је општа. Обавеза вјерника јесте да буду праведни и према муслиману и немуслиману, без обзира на чију корист или штету она била. Будимо једни другима коријен, будимо једни другима они који се једни на друге могу ослонити у свако вријеме и на сваком мјесту. А не лишће, које ће вјетар разносити, нити грана која не може да издржи терет наше судбине - изјавио је Фикрет еф. Челенка, главни имам Меџлиса Исламске заједнице Прњавор.

Градска џамија у Прњавору (Фото: РТРС)

- Према нашем муслиманском вјеровању, клањање у џемату више се вреднује код Бога. То значи да није само битно да људи клањају скупа у том моменту, него је битно заједништво. У заједништву се људи помажу, разговарају, растерећују се и тако даље - рекао је џематлија Есад Мехиновић.

Градска џамија у Прњавору подигнута је 1800. године и замијенила је месџид, који се према писаним документима, на тој локацији налазио од 1776.године.

- Мјесто на којем се тренутно налазимо, у то вријеме је био центар прњаворске чаршије. Према писаним документима Градску џамију у Прњавору није саградио један човјек, односно један вакиф ( задужбинар). Учествовале су све џематлије са подручја џемата Прњавор, што је касније била пракса за реконструкцију свих вјерских објеката - истакао је Фикрет еф. Челенка, главни имам Меџлиса Исламске заједнице Прњавор.

Градска џамија у Прњавору (Фото: РТРС)

О старости локалитета свједоче нишани, надгробни споменици. Нишани и харем прњаворске џамије проглашени су националним спомеником културе БиХ.

- Најстарији нишани у харему (дворишту) Градске џамије су око 280 година стари. Муслимани су живјели овдје и прије самог подизања џамије. Најпознатији је нишан Херцеглић Халила из 1878. године. Нажалост, приликом обнове џамије нисмо успјели да пронађемо тај нишан. Спомиње се у литератури, која се бави том облашћу - рекао је Фикрет еф. Челенка, главни имам Меџлиса Исламске заједнице Прњавор.

Градска џамија у Прњавору (Фото: РТРС)

Биле су три реконструкције џамије из 1800.године. Дрвену осмоугаону мунару замијенила је бетонска. Ратне 1992. године џамија је срушена и њени темељи били су изгубљени. Обновљена Градска џамија у Прњавору свечано је отворена 16. јула 2006. године.

- Градска џамија је једна и самим тим је њезин културолошки значај већи у Прњавору, који је назван Мала Европа. У њезиној близини налазе се православна, католичка и гркокатоличка црква. Ми Прњаворчани имамо обичај казати - наша џамија, наша католичка црква, код наше православне цркве, код наше гркокатоличке цркве. Све их сматрамо својим и водимо рачуна. То се показало и приликом обнове Градске џамије, гдје су прилоге поред муслимана давали и наша браћа православна, католичка и гркокатоличка. Муслимани су то исто урадили када је у питању реконструкција православне, католичке цркве и тако даље - изјавио је Фикрет еф. Челенка, главни имам.

- Ја сам био предсједник Џематског одбора када се обнављала и градила ова џамија. Учинио сам све да мобилишем људе, да се џамија што прије уради. Био је интерес да се џамија обнови, да се обавља молитва и да се чује езан као што се чују звона на црквама, да се људи окупљају у овој џамији овдје - рекао је џематлија Есад Мехиновић.

Исламска заједница у Прњавору је малобројна, али витална. Носилац је бројних активности када је у питању брига за младе и услуга за старије чланове, чији сродници живе далеко од родног краја.

- Испуњавам све оне обавезе, које један добар човјек треба да чини. Дођемо ту, имамо финог ефендију и малог Аду, који нам пуно значи. Обилази нас. Био нам је од велике помоћи када је почела пандемија вируса корона - рекла је џематлијка Расма Софтић.

Млади су на дјелу показали спремност да боље упознају једни друге. Заједно су радили на документарном филму "Кандиљи", посвећеном јубилеју Градске џамије у Прњавору.

- Млади људи од 20-так година били су носиоци овог пројекта. То су све моји пријатељи различитих вјерских опредјељења. То је нешто што је посебно. Сам процес је трајао више од 10 мјесеци, од писања сценарија до задњих кадрова у монтажи. Учествовало је 11 саговорника, што наше старије џематлије, што други, међу којима и украјински парох Орел Закаљук. То је чар овог филма. Хтјели смо да прикажемо сву разноликост и љепоту Прњавора и да испричамо причу о Малој Европи, симболу Прњавора - поручио је аутор филма "Кандиљи" Аднан Селимовић.

У централној џамији за подручје Меџлиса Исламске заједнице Прњавор одвијају се различите вјерске активности: пет дневних намаза, молитва петком, обиљежавање мубарек дана и ноћи током Рамазана и других значајних датума из исламске историје, учење тевхида, мевлуда, одржавање мектепске наставе за ученике од 1. до 9. разреда основне школе.

План је да идућег Рамазана буде организован ифтар за ученике средњих школа у Прњавору.

- Гдје ће Бошњаци, муслимани, прњаворски средњошколци, њих 41 моћи да доведу на ифтар свог најбољег пријатеља или пријатељицу, који нису муслимани. На тај начин се желимо додатно приближити једни другима и упознати једни друге - истакао је Фикрет еф. Челенка, главни имам Меџлиса Исламске заједнице Прњавор.