latinica  ћирилица
16/10/2021 |  13:50 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

И поред велике потрошње Москва спремна да повећа испоруку

Потрошња руског гаса је рекордно висока, али је Москва и даље спремна да повећа испоруке Европи ако прими такве захтјеве, изјавио је данас потпредсједник владе Александар Новак.
Гасификација - Фото: РТРС
ГасификацијаФото: РТРС

Европске спот цијене гаса порасле су ове године за 800 одсто, јер се потражња опоравила након пандемије вируса корона. Цијене су смањене раније овог мјесеца након што је Русија, кључни европски снабдијевач гасом, рекла да би могла да испоручи више, али те залихе тек треба да се остваре.

- Желим да подвучем да ми у Русији ове године имамо рекордно високу потрошњу гаса, што је посљедица активног економског опоравка - рекао је Новак за телевизијски канал "Русија 1".

Русија, чија су производња и извоз гаса у ЕУ већ близу рекордних вриједности, саопштила је да мора да заврши са попуњавањем сопствених резерви за складиштење гаса прије него што повећа испоруке европском спот тржишту. План је да то заврши до краја октобра.

Новак није рекао колике су руске резерве гаса, али је процијенио да европским подземним објектима недостаје око 25 милијарди кубних метара гаса.

Он је инсистирао на томе да висока домаћа потражња неће спријечити Русију да понуди више залиха Европи ако прими такве захтјеве.