latinica  ћирилица
16/10/2021 |  17:06 ⇒ 17:07 | Аутор: СРНА

Меркелова обећала континуитет у односима са Анкаром

Њемачка канцеларка Ангела Меркел обећала је данас континуитет у односима Њемачке са Турском, што је укључивало и сарадњу и критике Анкаре током њене опроштајне посјете предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану.
Ангела Меркел - Фото: REUTERS
Ангела МеркелФото: REUTERS

Двоје лидера ручало је и разговарало у четири ока у предсједничкој вили са погледом на Босфор.

- Увијек сам говорила да је наша сарадња била веома добра у годинама док сам радила са Ердоганом. Критиковала сам Турску о питању људских права и индивидуалних слобода. Тражили смо рјешења. Могли смо да имамо разлике, али смо зависили једни од других - рекла је Меркелова новинарима након разговора.

Меркелова /67/ је рекла да је њен "савјет" Турској данас да очекује "исто за будућу владу у Њемачкој".

- Однос између Турске и Њемачке наставиће се са својим негативним и позитивним странама. То ће препознати и сљедећа влада - рекла је она.

Меркелова и Ердоган су током 16-годишњег мандата њемачке канцеларке развили сложене, али блиске односе који су се кретали по опасностима бурних веза Турске са Западом.

Њихова лична веза помогла је Европи да се избори са избјегличком кризом 2016. године и смири напетости на истоку Медитерана прошле године.

Меркелова је помогла у отклањању неких потешкоћа које су се увукле у Ердоганове односе са Вашингтоном и француским предсједником Емануелом Макроном.

Ердоган је на завршном медијском догађају два пута назвао Меркелову својим "драгим пријатељем", а наговијестио је и потешкоће које би Турска могла имати у промовисању својих интереса након што је формално уступила мјесто новој коалиционој влади која се формира у Берлину након избора прошлог мјесеца.

- Да није било коалиционе владе, односи Њемачке са Турском би могли бити лакши. Наравно, није лако радити с коалиционом владом - рекао је Ердоган, наводи АФП.