latinica  ћирилица
16/10/2021 |  17:44 | Аутор: СРНА

Ухапшено девет хрватских и троје држављана БиХ

Девет хрватских и троје држављана БиХ осумњичени су за кријумчарење дроге из БиХ у Хрватску, ухапшено је 11 особа, а једна је у бијегу, саопштено је на конференцији за новинаре у Пазину након што је у великој полицијској акцији заплијењено више од 20 килограма дроге и разбијен ланац трговине хероином.
Акција "Грота" (Фото: FaH) -
Акција "Грота" (Фото: FaH)

У овој великој акцији, названој "Грота" пронађено је и одузето 19,2 килограма хероина, 1,3 килограма амфетамина, ваге, смјесе за повећање дроге, мобилни уређаји, те већи износ новца.

Директор Службе за сузбијање корупције и организованог криминалитета из Ријеке Божо Барбарић рекао је да је акција започела у новембру прошле године када су од Агенције за истраге и заштиту /СИПА/ примили почетна сазнања да одређене особе кријумчаре дрогу из БиХ за илегално наркотржиште Истре и Далмације.

Он је навео да је акција финализирана у посљедња два дана, а криминалистичким истраживањем обухваћено је 12 особа - девет хрватских држављана и троје држављана БиХ, који су осумњичени за то кријумчарење.

Истрагом је утврђено да су они од децембра 2020. до 14. октобра ове године набављали веће количине хероина и амфетамина у БиХ ради континуиране неовлаштене производње и промета дрога на подручју Хрватске како би остварили финансијску и другу материјалну корист, преносе хрватски медији.

Вођа Службе за сузбијање корупције и организованог криминалитета Горан Ребић рекао је да је утврђено да се кријумчарење обављало преко граничних прелаза између БиХ и Хрватске, у теретним и личним возилима.

Кријумчари су, додао је, у вријеме епидемиолошких мјера улазили у Хрватску користећи фиктивна позивна писма за пословне састанке или су наводили транзит као разлог уласка у Хрватску.

Он је истакао да је на подручју Сплита и Истре извршено 30 претреса особа, домова, гаража и пословних простора, у којима су пронађени дрога, новчана средства и друго.

Директор Службе против организованог криминалитета истарске полицијске управе Дино Хајдаревић рекао је да је полиција том акцијом пресјекла дистрибуцију дроге до већих истарских градова, односно до Пуле, Лабина, Пореча и Ровиња.

Ухапшени су након криминалистичке обраде јуче и прекјуче одведени у притвор, док се за особом која је у бијегу трага.

Тужилаштво БиХ саопштило је раније данас да су активности проведене против лица које се сумњиче за међународно кријумчарење велике количине тешке дроге, прање новца и улагање у куповине викендица и некретнина у БиХ и региону.